Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Lone SaabyLandbrug & FødevarerAxeltorv 31609 København V
København, den 12. april 2010Sagsnr.: 4732
Kære Lone SaabyTak for dit brev af den 12. marts om afgiften på mættet fedt og det bagved liggendevidenskabelige grundlag for at nedsætte indtaget af mættet fedt.Forebyggelseskommissionen foreslog i deres rapport, at der blev indført en rækkeafgifter på produkter, hvor der ønskes et lavere forbrug. Et af forslagene drejer sig om enafgift på mættet fedt, som regeringen siden har besluttet sig for at gå videre med.I de danske kostundersøgelser finder forskerne, at danskerne i gennemsnit spiser formeget fedt i forhold til anbefalingerne. Kosten indeholder således i gennemsnit 35energiprocent fra fedt, hvor anbefalingen lyder på 30 %. Det er særligt indtaget af mættetfedt, der er for højt, idet voksne danskere får 15% af energien fra mættet fedt, hvoranbefalingen er, at max 10 % af kostens energi bør komme fra mættet fedt. Denneanbefaling, som både fremgår af WHO og de nordiske næringsstofanbefalinger, har denye undersøgelser ikke ændret ved.Den undersøgelse, Landbrug & Fødevarer refererer til, er en meta-analyse udarbejdet afforskere på Harvard School of Public Health. Her har forskerne gennemgået 21 studier,hvor man har undersøgt sammenhængen mellem indtagelse af mættet fedt på et givettidspunkt og den efterfølgende risiko for udvikling af hjertekarsygdomme 5-23 år senere.Forskerne kan ikke vise en statistisk sammenhæng mellem indtaget af mættet fedt ogrisikoen for at udvikle hjertekarsygdomme. Men de understreger, at metaanalysen ikkekan stå som den eneste dokumentation bag en konklusion om, at der ikke ersammenhæng mellem indtaget af mættet fedt og hjertekarsygdomme. De understreger, atandre studier har vist en sammenhæng. Det er derfor nødvendigt at inddrage alle studieri en samlet vurdering af, hvorvidt de nuværende anbefalinger bør ændres.Fødevareministeriet er bekendt med at Skatteministeriet, efter at det første forslag blevsendt i høring i efteråret, fortsat arbejder med hvordan afgiften på mættet fedt skalgennemføres. For nærmere oplysninger og drøftelser herom vil Fødevareministeriethenvise til Skatteministeriet.
Med venlig hilsen
Per ChristiansenAfdelingschef
2