Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
766211_0001.png
766211_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 2051Dok.nr.: 19743
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 28. oktober 2009stillet følgende spørgsmål nr. 23 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 23:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke kendte sundhedsproblemer der er ved de såkaldteenergidrikke, der anvender høje mængder koffein, taurin og glucuronolacton, herunderhvilke skadevirkninger, der er kendt, hvis energidrikke kombineres med alkohol.”

Svar:

For så vidt angår spørgsmålet om kendte sundhedsproblemer i relation til tilsætning aftaurin og glucuronolacton i energidrikke, henviser jeg til min besvarelse af spørgsmålnr. 22 (Alm. del).Hvad angår risikoen ved indtagelse af koffein fremhæver DTU, Fødevareinstituttet, isine risikovurderinger af henholdsvis 23. maj 2006, 12. februar 2009 og 26. maj 2009,at børn og unge ikke bør indtage mere end i alt 2,5 mg koffein per kg legemsvægt perdag, idet det vil kunne medføre forbigående adfærdsforandringer så som forøget uro,irritabilitet, nervøsitet og angst. Ligeledes påpeges det, at der for så vidt angår kvinder,som er eller påtænker at blive gravide, er en forøget risiko for nedsat fødselsvægt selvved indtagelse af mindre end 100 mg koffein per dag. Endelig fremhæves det, at sundevoksne, bortset fra gravide, generelt bør oplyses om, at langvarig indtagelse af mere endi alt 400 mg koffein per dag kan medføre sundhedsmæssige problemer, for eksempelhjerte-karlidelser, knogleskørhed/uheldig calciumbalance og påvirkning afcentralnervesystemet.
På baggrund af DTU, Fødevareinstituttets, risikovurdering anbefaler Fødevarestyrelsenwww.fvst.dksåledes, at børn, unge og gravide kvinder bør begrænse deres koffein-indtag, og oplyser, at der også for voksne kan være sundhedsmæssig risiko ved etdagligt højt koffein-indtag.For så vidt angår kendte virkninger af at kombinere energidrikke med alkohol, harDTU, Fødevareinstituttet, i et dokument af 9. november 2009 foretaget en gennemgangaf den videnskabelige litteratur på området og henviser i den forbindelse til flereundersøgelser, hvor man har fundet, at den kombinerede indtagelse af energidrikke ogalkohol reducerer en persons opfattelse af egen beruselsestilstand, selvom de objektivemålinger af alkoholeffekterne (fx nedsat koordinationsevne, forøget reaktionstid ogforøget alkoholkoncentration i udåndingsluften) ikke er ændret.Visse rapporter har undersøgt nogle enkelttilfælde og har i den forbindelse knyttetkombineret indtag af energidrikke, alkohol og samtidig fysisk aktivitet med alvorligildebefindende og i værste fald pludselige dødsfald. Det er dog ifølge DTU,Fødevareinstituttet, ikke muligt at foretage en videnskabelig bedømmelse afårsagssammenhæng i disse tilfælde.Det bør om effekten ved indtagelse af alkohol sammen med energidrikke, fremhæves, atSundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne ikke indtager mere end 5 genstande ad gangen.Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn og unge under 16 slet ikke drikker alkohol, og atunge over 16 kun gør det i begrænsede mængder.
Eva Kjer Hansen
/Gundula Maria Kjær
2