Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
766209_0001.png
766209_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. november 2009Sagsnr.: 2051Dok.nr.: 19729
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 28. oktober 2009stillet følgende spørgsmål nr. 22 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 22:

”Ministeren bedes redegøre for, på hvilket grundlag Fødevarestyrelsen har godkendtanvendelsen af taurin og glucuronolacton i de såkaldte energidrikke.”

Svar:

Vurderingen af, om en beriget fødevare kan markedsføres i Danmark, baseres på denvidenskabelige dokumentation, der foreligger på tidspunktet for anmeldelsen tilFødevarestyrelsen. Markedsføring af berigede fødevarer tillades i Danmark medmindretilsætningen efter en konkret videnskabelig risikovurdering foretaget af DTU,Fødevareinstituttet, findes at være sundhedsmæssig uforsvarlig.I forbindelse med Fødevarestyrelsens behandling af en ansøgning om tilsætning afblandt andet taurin og glucuronolacton til en energidrik anmodede FødevarestyrelsenDTU, Fødevareinstituttet, om en risikovurdering af disse stoffer.I DTU, Fødevareinstituttets, risikovurdering af 12. februar 2009 henviserFødevareinstituttet til en udtalelse fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) af 15. januar 2009. I denne udtalelse konkluderes det, at mængder af de tostoffer – svarende til de ansøgte mængder – i såkaldte energidrikke ikke udgør etsundhedsmæssigt problem. På den baggrund konkluderer Fødevareinstituttet, at der ikkeer sundhedsmæssige betænkeligheder ved at anvende taurin og glucuronolacton i deansøgte mængder.
Eva Kjer Hansen
/Gundula Maria Kjær
2