Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
816408_0001.png
816408_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. marts 2010Sagsnr.: 4367
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 1. marts 2010stillet følgende spørgsmål nr. 219 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 219:

”Vil ministeren oversende en redegørelse med status for de initiativer ogforsøgsordninger vedrørende sundere mad i sportshallers cafeterier, som regeringen hariværksat”?

Svar:

Regeringen har iværksat forskellige projekter med det formål at fremme udviklingen afsundere mad i idrætshallernes cafeterier. Projekterne er gennemført i tæt samarbejdemed relevante aktører.
Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet har bl.a. deltaget i og støttet projekt ”Mad ibevægelse”, hvor formålet var at udvikle anbefalinger om sund mad til idrætsaktivebørn og analysere muligheder og barrierer for at ændre udbuddet i idrætshallerne i ensundere retning. Projektet blev gennemført i samarbejde med en række andre aktører,herunder Kræftens Bekæmpelse, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger og DanmarksIdrætsforbund. Midtvejsevalueringer af ”Mad i bevægelse” viste bl.a., at idrætsaktivebørn kun i meget begrænset omfang benytter cafeterierne i forbindelse med træning.Projektet gik derfor over til i højere grad at fokusere på stævner og udviklede i denforbindelse et koncept for ”stævnefrugt”.Desuden er der gennem Fødevareministeriets innovationsordning ydet støtte til projekt”Move n’ eat”, hvor formålet var i samarbejde med erhvervet at udvikle sundere fast-food koncepter og stævnesnack.
Ligeledes er projektet ”Tilgængelighed af koldt drikkevand i idrætscentre” gennemført i2009 med støtte fra Sundhedsministeriet. Projektet blev gennemført i to idrætscentre ogviste bl.a., at børnene foretrækker at drikke vand under træningen, hvis det ertilgængeligt og koldt nok. Børnene forbinder ikke indtag af sukkerholdige drikke meddaglig træning, men mere med kampe i weekender og stævner.
Fødevareministeriet har på baggrund af den eksisterende viden i fået udarbejdet enanalyse af de økonomiske perspektiver for idrætshallers cafeterier ved en omlægning tilet sundere fødevareudbud. Analysen, der er gennemført i 2009, er foretaget afFødevareøkonomisk Institut og bygger i høj grad på erfaringer fra ovennævnteprojekter. Analysen peger bl.a. på, at det er omkostningsfuldt for hallernes cafeterier atomlægge udbuddet til et sundere sortiment, at det vil kræve økonomiske incitamenterfra kommunerne, og at halforpagterne skal have adgang til den nødvendige informationog vejledning om sund mad for at kunne ændre sortimentet.
Resultaterne af analysen vil indgå som led i efteruddannelsen af medarbejderne iFødevarestyrelsens Alt om Kost rejsehold. Alt om Kost rejseholdet rådgiver i dagprimært skoler og daginstitutioner om sund mad og bevægelse. Fremadrettet vilrejseholdets rådgivningsaktiviteter blive udvidet, således at de i samarbejde med dekommuner, der ønsker et sundere udbud i deres idrætshaller, kan tilbyde dennødvendige vejledning til halforpagterne om sund mad og drikke.
Henrik Høegh
/Karen Lorenzen
2