Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
814372_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 17. marts 2010Sagsnr.: 4263
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 211 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 211:

”Ministeren bedes redegøre for, hvad ministeren vil foretage sig, efter at forskere påKøbenhavns Universitet har målt høje koncentrationer af tungmetallet antimon isaftevand.”

Svar:

Antimon bruges industrielt, bl.a. som et additiv til plast. Det er klart, at anvendelse afadditiver til materialer og genstande, der bruges i kontakt med fødevarer, ikke må givesundhedsmæssige problemer for forbrugerne.Der henvises formentligt i spørgsmålet til artiklen ”Elevated antimony concentrations incommercial juices”, af Hansen, C.et al.,i Journal of Environmental Monitoring, 2010,som er offentliggjort fra Farmaceutisk Fakultet.Anvendelsen af antimon i plast er vurderet af EU's Fødevareautoritet (EFSA), og der erfastsat en grænseværdi for afsmitning af antimon fra plast på 0,04 mg pr. kg fødevare.Grænseværdien er fastsat ud fra en sundhedsmæssig vurdering, hvor man tagerudgangspunkt i, at mennesker skal kunne tåle et stof over hele livet uden at få skader afdet. De regler, vi har i Danmark, er en implementering af EU's plastdirektiver.Fødevarestyrelsen har været i dialog med forfatteren til artiklen fra FarmaceutiskFakultet, og de mængder antimon i saft, der nævnes i artiklen, ligger undergrænseværdien for antimon. Artiklen giver således ikke anledning til yderligere tiltag.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø