Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
808976_0001.png
808976_0002.png
Udvalget for Fødevare, Landbrug og Fiskeri
København, den 5. marts 2010Sagsnr.: 4247
Folketingets Udvalg for Fødevare, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 209 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF).

Spørgsmål 209:

”Vil ministeren kommentere på den franske fødevareagenturs nylig fremkomneholdning til bisphenol A, beskrevet på AFSSA's hjemmeside bl.a. ved følgende udsagn:"Based on this expert appraisal, AFSSA concluded that the methodology of the studiesperformed made it impossible to formally interpret their data, calling into question theprevious assessments of the health risks of BPA.", jf. artiklen af 5. februar 2010:"Bisphenol A: AFSSA recommends the development of new assessment methods".”

Svar:

Jeg kan oplyse, at den franske fødevaresikkerhedsorganisation AFSSA den 5. februar2010 med artiklen ”Bisphenol A: AFSSA recommends the development of newassessment methods” bekendtgør, at de har foretaget en ny vurdering af bisphenol A.AFSSA’s nye vurderingen af bisphenol A blev iværksat i forbindelse medfærdiggørelsen i 2009 af den store industriundersøgelse af bisphenol A, der ser påudvikling af nervesystemet hos rotter. Dette er den samme undersøgelse, som pånuværende tidspunkt er til vurdering hos DTU’s Fødevareinstitut og hos denEuropæiske Fødevareautoritet EFSA. Ud over den store industriundersøgelse harAFSSA set på yderligere 50 videnskabelige undersøgelser publiceret i 2008 og 2009.AFSSA vurderer, at de effekter, man ser i undersøgelserne, bør ses somadvarselssignaler, da man med den nuværende viden ikke er fuldt ud i stand til forstå,hvilken betydning de observerede effekter har for mennesker. Men AFSSA vurderersamtidig, at undersøgelserne ikke er af en sådan kvalitet, at de kan anvendes tilfastlæggelse af en grænseværdi.AFSSA anbefaler, at man får fastlagt betydningen af de observerede effekter ved lavedoser med hensyn til deres relevans for mennesker. Endvidere anbefaler AFSSA, at mani mellemtiden diskuterer den nuværende metode, hvormed man risikovurderer bisphenolA.
Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet er anmodet om at vurdere degennemførte dyrestudier inden udgangen af marts. Jeg ser frem til at modtagevurderingen. Hvis den nye danske vurdering viser, at bisphenol A i små mængder erfarligt i sutteflasker og lignende produkter, vil jeg ikke tøve med at indføre danskesærregler og samtidig tage kontakt til Kommissionen og de øvrige medlemsstater.
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
2