Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
808945_0001.png
808945_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 5. marts 2010Sagsnr.: 4211 / 61437
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 208 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 208:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15/2-10 fra Læsø Fiskeriforeningvedrørende kilowatt-dage-systemet, jf. FLF alm. del - bilag 163.

Svar:

Jeg skal henvise til tidligere besvarelser på FLF alm. del. spørgsmål 166 og 175.Jeg er meget opmærksom på de vanskeligheder, som fiskerierhvervet – særligt i Katte-gat – befinder sig i som følge af genopretningsplanen for torsk. Torskebestanden i Kat-tegat er i en dårlig forfatning. Det er både årsagen til den begrænsede kvote for torsk,fiskeriindsatsbegrænsningerne i form af kW-dage og det svensk/danske initiativ til luk-kede områder i Kattegat.Genopretningsplanen for torsk og kW-dage ordningen er fastlagt i og er en del af EU’sfælles fiskeripolitik. Ordningen baserer sig på Rådets forordning nr. 1342/2008 og gæl-der i farvandene Nordsøen, Skagerrak, Kattegat, den østlige del af Den Engelske Kanal,farvandet vest for Skotland og Det Irske Hav. De lande, der har fiskeri i disse farvande,skal alle implementere kW-dage ordningen – det gælder således også for Frankrig.Genopretningsplaner eller forvaltningsplaner er nødvendige, fordi de virker til gavn forfiskebestandene og dermed også til gavn for fiskerne. Danmark er internationalt forplig-tet til at sikre biodiversitet. Vi vil i vores forvaltning af fiskeripolitikken tage hensyn tilgenerelle samfundsmæssige interesser og være med til at sikre bæredygtige økosyste-mer.
Jeg er optaget af den personlige frihed, men mener også det er nødvendigt med visseregler for at regulere menneskelig adfærd. Men dermed ikke være sagt, at vi ikke kanblive bedre til at give mere ansvar til borgerne med mindre regelstyring. Det er sådanneideer, der har ligget til grund for flere af regeringens initiativer omkring fiskeripolitik-ken i de senere år.Den tidligere fødevareminister iværksatte desuden et stort arbejde for regelforenkling.Det er et arbejde, som jeg vil fortsætte både i Danmark og i EU. I den forbindelse vil detogså være relevant at se på bestemmelserne i genopretningsplanen for torsk. Det er for-udset, at planen skal evalueres senest i 2011.
Henrik Høegh
/Jakob Munkhøj Nielsen
2