Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
803346_0001.png
803346_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. februar 2010Sagsnr.: 4040Dok.nr.: 56902
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 9. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 201 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 201:

”Ministeren bedes redegøre for, om det i Danmark allerede anvendte stof alginat er etfortykningsmiddel på linje med thrombin (kødklister) eller ej, eftersom en repræsentantfor Fødevarestyrelsen har fremsat modsatrettede udtalelser om alginat på henholdsvisFødevarestyrelsens hjemmeside den 4. februar 2010 og til web-mediet videnskab.dk den8. februar 2010 med følgende citater:Fødevarestyrelsens hjemmeside: "Der er ikke noget nyt i at bruge tilsætningsstoffer tilat binde kød sammen med. F.eks. kender vi det allerede fra kogt skinke, hvor manbruger stoffet alginat som fortykningsmiddel."Videnskab.dk: "Alginat er et helt andet stof. Det er ikke et enzym og kan ikke brugessom fortykningsmiddel. Det er cellevægge fra tang. Forskellen er også den, at alginatkun kan bruges i forarbejdede fødevarer. Det vil sige, det må ikke bruges i råt kød.””

Svar:

Overordnet har thrombin og alginat samme funktion – netop at binde kød sammen.Mekanismen, hvormed stofferne fungerer, er blot forskellige.Alginat er et fortykningsmiddel, der er fremstillet af cellevægge fra tang. Det fungererved at påvirke konsistensen i kødet, så kødstrukturen bliver sammenhængende.Thrombin er et enzym, der katalyserer en reaktion, der binder aminosyrer sammen ikødet ved hjælp af substratet fibrinogen.
Det er således ukorrekt citeret af Videnskab.dk, at alginat ikke er et fortykningsmiddel.Det er thrombin, der ikke er et fortykningsmiddel.Alginat må kun bruges i forarbejdede fødevarer og vil sandsynligvis ikke kunne bruges iuforarbejdet kød. Thrombin derimod kan bruges i både forarbejdet og uforarbejdet kød.
Eva Kjer Hansen
/Gundula Maria Kjær
2