Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
803342_0001.png
803342_0002.png
803342_0003.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriInstitution: FVSTKontor/initialer:6.kt/BICB 3.1/GMKJSagsnr.:Dato:4. februar 2010

Samråd vedr. EU-godkendelse af thrombin i kød

[det talte ord gælder]- Det, der skal stemmes om i EU på man-dag, er et forslag om godkendelse af femnye tilsætningsstoffer og ændrede vilkårfor en række allerede godkendte tilsæt-ningsstoffer.
- Thrombin er et af de nye tilsætningsstof-fer, der foreslås godkendt.- Regeringens holdning til tilsætningsstof-fer i EU er, at de skal være sundheds-mæssige forsvarlige at anvende, at derskal være en teknologisk begrundelse, ogat de ikke må vildlede forbrugeren.
- De nævnte kriterier har været lagt tilgrund for godkendelsen af nye tilsæt-ningsstoffer fra det første generelle EU-godkendelsessystem i 1989 – hvilket i
øvrigt var en videreførelse af det danskepositivlistesystem fra begyndelsen af70’erne.
- Alle de foreslåede nye tilsætningsstofferog ændrede anvendelser af allerede god-kendte tilsætningsstoffer lever op til dissekrav. Det gælder også thrombin.- Der er for det første ingen sundhedsmæs-sige betænkeligheder med at anvendethrombin. Thrombin er undersøgt af DenEuropæiske Fødevaresikkerhedsautoritet,EFSA, som har udtalt, at der ikke ersundhedsmæssige betænkeligheder vedstoffet. Det er i øvrigt et naturligt enzym,som oprenses fra okse- og svineblod.- Det er heller ikke nyt at bruge tilsæt-ningsstoffer til at binde kød sammenmed. Vi kender det for eksempel alleredefra kogt skinke, hvor man bruger alginatsom fortykningsmiddel.
- Det, der er vigtigt efter min opfattelse er,at forbrugerne ikke skal vildledes. Hvisforslaget vedtages, skal kød, der er sat2
sammen med thrombin, mærkes ”sam-mensat kød” på en måde, så forbrugerneikke er i tvivl om, at det er det, de køber.
- Det vil i sidste ende være op til detail-handlen, om de vil forhandle ”sammensatkød”.
3