Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
803325_0001.png
803325_0002.png
803325_0003.png
803325_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kontor/SVSH3.1/GMKJDen 1. februar 2010
Samråd i Fødevareudvalget vedrøren-de indhold af ikke-deklarerede dyre-arter i hakket kød, den 4. februar2010.Spørgsmålene er stillet efter ønske fra BjarneLaustsen (S)
TALEPUNKT[det talte ord gælder]Spørgsmål AC: ”Finder ministeren det acceptabelt at op mod30 pct. af butikkernes hakkede kød indeholder rester af andetkød, uden det er mærket hermed?”
Spørgsmål AD: ”Hvilke initiativer agter ministeren at tage forat sikre, at detailhandlen får styr på rengøring af maskiner ogkorrekt mærkning af kødet?”
Svar:- Jeg vil besvare samrådsspørgsmålene AC-AD samlet.
- Jeg vil gerne indledningsvis slå fast, at jeg ikke finderdet acceptabelt, at man som forbruger kan få en pakkehakket kød med hjem med indhold af andet kød enddet, der er angivet på pakken. Hvis der er tale om etprodukt bestående af flere slags hakket kød, skal detteangives i varebetegnelsen på pakken. Ellers er der taleom vildledende markedsføring.1
- Reglerne på området er klare. Markedsføring afhakket kød med indhold af en anden dyreart, som ikkeer angivet hverken i varebetegnelsen elleringredienslisten, er i strid med både reglerne forvildledning, ingrediensmærkning og varebetegnelse.- Baggrunden for samrådsspørgsmålene er, atFødevarestyrelsen som opfølgning på TV-programmetKontant i oktober-december 2009 gennemførte etlandsdækkende kontrolprojekt, hvor der blev udtaget227 prøver af hakket kød i supermarkeder ogslagterbutikker til analyse for tilstedeværelse af kødfra andre dyrearter, end det, der var angivet påproduktet.- Resultaterne af undersøgelsen viste, atvirksomhederne ikke forvalter deres ansvar godt nokpå det her område. Fejl kan forekomme, men i alt formange tilfælde fandt kontrollen rester af fremmedkød. Det må jeg bare sige, det er ikke godt nok.- Det mest udbredte problem var rester af svinekød ihakket oksekød. Men der var også eksempler påoksekød i hakket svinekød eller svinekød i hakketlammekød.
2
- Fødevarestyrelsen har oplyst, at den hyppigsteforklaring formentlig er problemer med rengøringenaf hakkemaskiner mellem hakning af to dyrearter.- Fødevarestyrelsens har med det samme fulgt op overfor de pågældende virksomheder med bøder,inskærpelser og vejledning. Der var i alle tilfælde taleom førstegangsforseelser, ellers vil der blive givetstrengere sanktioner.- Fremadrettet har vi jo taget hånd om mange afproblemerne med hakket kød i forbindelse medjusteringen af fødevareforliget i november sidste år,hvor der blev frigjort ressourcer fra rutinekontrollenog tilførte flere midler til dybdegåendekontrolkampagner.- Den første større kontrolkampagne efter justeringengennemføres i løbet af første kvartal i år. Fokus forden kampagne er netop svindel og sjusk med foreksempel hakket kød i såvel engros- som detailled. Iforbindelse med kampagnen, vil Fødevarestyrelsenogså følge op på efterårets kontrol af rester af andetkød end det, der er angivet på pakken.- Det er helt klart virksomhedernes ansvar, atforbrugerne får det kød, de forventer, der er i pakken.Det er min klare forventning, at supermarkederneretter op på deres procedurer omkring kødhakning.3
- Jeg ved, at flere virksomheder i større omfang er gåetover til at hakke kødet centralt, fremfor at hakke det ide enkelte butikker. Andre muligheder er at strammeop på rengøringen eller at anskaffe flerehakkemaskiner, så der kun køres én type kød på hverhakker.- Der er mange måder at håndtere dette problem, og jegmener alt i alt, at vi har truffet de nødvendigebeslutninger for at sætte fokus på at kommeproblemerne med hakket kød til livs.
4