Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 25. februar 2010Sagsnr.: 3956
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 4. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 185 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).Spørgsmål 185:
”Vil ministeren redegøre for forløbet vedrørende udbruddet af roskildesyge som følge afden forurenede lollo-bionda salat fra Frankrig?”Svar:
Jeg har fra Fødevarestyrelsen modtaget følgende redegørelse for forløbet af sagen:”SygdomsudbruddetshåndteringDen 18.-20. januar 2010 modtog fødevareafdeling Rødovre et større antal anmeldelserom sygdomsudbrud med roskildesygelignende symptomer end normalt for perioden.I alt er der registreret 21 anmeldelser i dette udbrud, omfattende 414 syge ud af 930personer udsat for smitten. En af anmeldelserne vedrørte et husstandsudbrud, mens deresterende alle er anmeldt af cateringvirksomheder fortrinsvist i hovedstadsområdet.Fælles for anmeldelserne er, at gæsterne alle har fået serveret forskellige slagssmørrebrød eller sandwich i dagene inden sygdoms opståen. Alle pyntet med LolloBionda salat.I samarbejde med Statens Serum Institut igangsattes undersøgelser af afføringsprøverfra flere af de syge spisegæster samt kohorteundersøgelse i et af selskaberne tilefterprøvning af hypotesen om, at roskildesygesmitten stammede fra de serveredefødevarer indeholdende Lollo Bionda salat.
Resultatet af kohorteundersøgelsen viste, at der var sammenhæng mellem at være blevetsyg og at have spist fødevarer med Lollo Bionda salat.Endvidere blev der i afføringsprøverne fundet forskellige typer af roskildesygevirus(Norovirus) samt i flere tilfælde også infektion med blandt andet Enterotoksigene E.coli-bakterier (ETEC).Tilbagetrækning af Lollo Bionda salat fra markedetDa der allerede tidligt i forløbet var en mistanke til Lollo Bionda salat som kilden tiludbruddet, blev der samtidig med undersøgelse af anmeldelserne indhentetsporbarhedsoplysninger på salaten, samt udtaget prøver af relevante partier hoscateringvirksomhederne. Salaten benyttet hos de forskellige cateringvirksomheder varalle af fransk oprindelse men fra forskellige partier. Sporingsoplysningerne viste, atsalaten var indført til landet af den samme importør og pakket på to forskelligepakkerier i Danmark. Salaten transporteres direkte fra Frankrig til pakkerierne iDanmark og håndteres derfor ikke af importøren. Begge pakkerier havde modtaget salatfra den samme virksomhed i Frankrig i perioden.Da der sandsynligvis var flere partier af salaten involveret i udbruddene, og daholdbarheden af salaten kan være op til 14 dage under rette opbevaringsbetingelser,besluttede Fødevarestyrelsen den 21. januar 2010 at trække al Lollo Bionda salat levereti januar måned fra den samme franske leverandør tilbage fra markedet.Salaten var også distribueret fra Danmark til Grønland og Norge. Ifølge oplysninger frade norske myndigheder har salaten ligeledes givet anledning til sygdomsudbrud der.Prøver af salaten blev den 21. januar 2010 leveret til analyse for virus på DTU,Fødevareinstituttet. Resultatet forelå den 23. januar 2010: Norovirus var påvist i 1 af 7prøver. Det resterende prøvemateriale er endvidere undersøgt for bakterier, herunderE.coli. Der er ikke påvist forurening med bakterier i salaten.Formidling af information om udbrud og tilbagetrækningInformation om sygdomsudbruddet og tilbagetrækningen af salaten er videreformidlettil forbrugerne ved pressemeddelelser og meddelelse om tilbagetrækning af 22. januar2010.Endvidere er de franske myndigheder den 25. januar 2010 informeret om udbruddet ogtilbagetrækningen af salaten både af Fødevarestyrelsen og af de norske myndigheder viaRapid Alert System for Food and Feed. I samme forbindelse er de franske myndigheder
2
anmodet om en mulig forklaring på forureningen af salaten samt omfanget ogvarigheden heraf.Der afventes stadig svar på dette fra de franske myndigheder.”
Henrik Høegh/Thomas Elvensø
3