Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
795293_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 5. februar 2010Sagsnr.: 3915Dok.nr.: 52209
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 182 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 182:

”Hvad er ministerens holdning til at sætte mindre kødstykker sammen, jf. FLFalm. del – bilag 141?”

Svar:

Regeringen finder, at tilsætningsstoffer i EU skal være sundhedsmæssige forsvarlige atanvende, at der skal være en teknologisk begrundelse, og at de ikke må vildledeforbrugeren.Der er ingen sundhedsmæssige betænkeligheder med at anvende thrombin, der i øvrigter et naturligt enzym, som findes i okse- og svineblod.Der er i øvrigt ikke noget nyt i at bruge tilsætningsstoffer til at binde kød sammen med.Vi kender det for eksempel allerede fra kogt skinke, hvor man bruger alginat somfortykningsmiddel.Men forbrugerne skal ikke vildledes. Hvis forslaget vedtages, skal kød, der er satsammen med thrombin, mærkes ”sammensat kød” på en måde, så forbrugerne ikke er itvivl om, at det er det, de køber.Det vil i sidste ende være op til detailhandlen, om de vil forhandle ”sammensat kød”.
Eva Kjer Hansen
/Gundula Maria Kjær