Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
795286_0001.png
795286_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 5. februar 2010Sagsnr.: 3915Dok.nr.: 52209
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 3. februar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 180 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 180:

”Vil ministeren redegøre for, hvordan Danmark stillede sig til den oprindeligegodkendelse af nisin i fødevarer og brug af antioxidanter i uforarbejdet kød, jf.FLF alm. del – bilag 141?”

Svar:

Som hovedregel mener Danmark, at antibiotika ikke må anvendes i fødevarer, da manfrygter, at det kan skabe antibiotikaresistens i sygdomsfremkaldende bakterier. Derforhar Danmark tidligere ikke støttet anvendelsen af nisin i fødevarer.EU’s fødevaresikkerhedsorgan (EFSA) har vurderet sikkerheden af nisin i fødevarer i1990 og 2006 og har begge gange udtalt, at nisin kan bruges i fødevarer, da stoffet ikkebruges til medicin for hverken mennesker eller dyr. Danske eksperter fra DTU,Fødevareinstituttet, støtter disse udtalelser.Regeringens holdning er, at tilsætningsstoffer skal være sundhedsmæssige forsvarlige atanvende, at der skal være en teknologisk begrundelse samt, at stofferne ikke må vildledeforbrugerne.Da den foreslåede nye anvendelse af nisin lever op til disse krav, mener regeringen atstoffet kan godkendes.For så vidt angår anvendelsen af antioxidanter, vedrører det nye forslag alenegodkendelse af antioxidanter i færdigpakkede tilberedninger af hakket kød, hvilketDanmark ikke tidligere har haft betænkeligheder ved. Det vurderes at antioxidanter haren vigtig funktion i tilberedninger af hakket kød, som på grund af den store overflade og
tilstedeværelse af krydderier nemt udsættes for oxidation og derved hurtigere går ifordærv end kød i hele stykker.
Eva Kjer Hansen
/Gundula Maria Kjær
2