Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
803291_0001.png
803291_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. februar 2010Sagsnr.: 3831
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 28. januar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 177 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Bjarne Laustsen (S).

Spørgsmål 177:

”Vil ministeren oplyse, hvorvidt der pågår arbejde med at ændre de officielle kostrådvedrørende indtag af kød?”

Svar:

Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at redegøre for, hvorvidt der pågår et arbejde med atændre de officielle kostråd vedrørende indtag af kød. Fødevarestyrelsen oplyserfølgende, hvortil jeg kan henholde mig:” World Cancer Research Fund offentliggjorde i 2007 deres anbefalinger for sund livsstilfor så vidt angår kost, motion og alkohol i forhold til cancer – herunder enmængdeanbefaling for rødt kød.Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at befolkningen følger de otte officielle kostråd.Her ligger anbefalingerne om kød i de kostråd, der hedder ”spar på fedtet, især framejeriprodukter og kød” og ”Spis varieret og bevar normalvægten”. Følger man de ottekostråd vil man spise fisk et par gange om ugen, variere med fjerkræ, spise mere frugt oggrønt og grove kornprodukter. Følges kostrådene, vil de fleste spise en kost, der for såvidt angår rødt kød ligger tæt på indtagsanbefalingerne i World Cancer Research Fund-rapporten.De officielle kostråd opdateres løbende, når der kommer ny evidensbaseret viden. Det ervigtigt, at kostanbefalinger hviler på et videnskabeligt grundlag samt udarbejdes ogvurderes i sammenhæng med danskernes spisevaner generelt.
De Nordiske Næringsstofanbefalinger udgør det primære grundlag for de officiellekostråd til befolkningen i alle de nordiske lande. En revision af anbefalingerne er sat igang og forventes at foreligge i 2012. Den nyeste viden vedrørende behovet fornæringsstoffer, herunder de næringsstoffer vi får fra kød, vil blive grundigt gennemgået idenne sammenhæng.Sideløbende hermed har Fødevarestyrelsen bedt Fødevareinstituttet, DTU, om atudarbejde et udkast til kommissorium for en arbejdsgruppe af eksperter på området, derskal give et helhedssyn på kød, herunder sætte anbefalingerne i World Cancer ResearchFund rapporten i relation til dansk/nordisk kost og spisevaner generelt. Såfremteksperterne vurderer, at der er behov herfor, kan de udarbejde en mere detaljeretrådgivning om anbefalingen til befolkningen”.
Eva Kjer Hansen
/Louise Stenstrup
2