Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
803286_0001.png
803286_0002.png
803286_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. februar 2010Sagsnr.: 3844/55714
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. januar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 174 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 174:

”Vil ministeren redegøre for fordelingsnøglen for fordelingen af kilowattdagene?”

Svar:

Fra 2009 blev den hidtidige havdageordning i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat afløst afden såkaldte kW-dageordning. KW-dageordningen er som havdageordningen en del afEU’s langsigtede plan for torskebestandene.Ordningen regulerer størrelsen af den indsats (tidsforbrug), der må benyttes i fiskeriermed bestemte redskaber, fx garn eller trawl, og forskellige maskestørrelser. Begræns-ningerne gælder for fartøjer over 10 meter.Der er tale om i alt 14 forskellige redskabssegmenter, som et fartøj kan få ret til at del-tage i. I svaret på spørgsmål 155 er disse nævnt i det skema, der viser de forskelligeredskabskategorier i de to farvandsområder, som ordningen er opdelt på.KW-dageordningen adskiller sig bl.a. fra den forudgående havdageordning derved, atdet enkelte medlemsland har ansvaret for at fordele den indsats, som medlemslandet hartil rådighed, mellem sine fartøjer. I havdageordningen var det direkte i EU-reglerne be-stemt, hvor mange dage et fartøj under visse betingelser måtte benytte bestemte redska-ber.
Ved overgangen til kW-regelsættet skulle der udarbejdes regler om, hvordan kW-dagene fordeles mellem danske fiskere. Som det fremgår af svaret på spørgsmål 155blev Det Rådgivende Erhvervsfiskeriudvalg inddraget, og der var en grundig drøftelse,som førte til et regelsæt om tildeling af såkaldte kW-andele inden for det enkelte red-skabssegment (tildelingskriterier).Tildelingen sker med udgangspunkt i fartøjernes forbrug af havdage i 2008 og fartøjer-nes havdagetilladelser i 2008. Da det kunne forudses, at der ikke i alle redskabssegmen-ter ville være plads til at tilgodese alle tildelingskriterierne, blev de opstillet i prioriteretrækkefølge. Højeste prioritering for tildeling er fartøjernes forbrug af havdage i 2008.Udover den almindelige ordning med tildeling på grundlag af forbrug af havdage oghavdagetilladelser i 2008, indeholder reglerne mulighed for at tillægge ekstra kW-andele på baggrund af særlige situationer f.eks. sygdom og havari.Beregningen sker med udgangspunkt i den danske rådighedsmængde i de enkelte red-skabssegmenter i 2009. Der er afsat 92 % til tildeling efter den almindelige priorite-ringsordning og 8 % til særlige tilfælde.Tildelingskriterierne i den almindelige ordning er følgende i prioriteret rækkefølge:1) Forbrugte havdage i 2008.2) Fartøjer, som i 2008 har brugt mindre end 10 havdage, indgår med 10 havdage.3) Fartøjer, som har været oplagt i 2008, men har haft havdagetilladelse, indgårmed de dage, der ifølge havtilladelsen kunne overdrages til andre danske fartø-jer.4) Fartøjer med havdagetilladelse, som ikke har forbrugt havdage i 2008, men somhar haft havdagetilladelse, indgår i beregningen med 10 havdage.5) Fartøjer, som har fisket og også har overført mere end 10 dage til andre fartøjer,kan indgå med de overførte dage.Hvis der i et redskabssegment ikke er kW-dage nok til at imødekomme alle 5 tildelings-kriterier, vil der ske en afskæring af de lavest prioriterede kriterier, indtil alle kW-dage isegmentet er anvendt.Hvis der i et redskabssegment ikke er kW-dage nok til at imødekomme alle særlige til-fælde fuldt ud indenfor de 8 %, vil der som udgangspunkt blive foretaget en forholds-mæssig nedsættelse af de ekstra tildelinger til alle accepterede ansøgninger i redskabs-segmentet.
2
Fiskeridirektoratet har i januar 2010 afgjort ansøgningerne om kW-andele. Status efterdenne sagsbehandling er, at der er sket afskæring af de lavest prioriterede tildelingskri-terier i 3 af de 14 redskabssegmenter. Der er sket en forholdsmæssig nedsættelse indenfor de 8 %, der er afsat til ekstra tildeling i særlige tilfælde, i 3 andre redskabssegmen-ter.Afgørelserne kan påklages til Fødevareministeriets departement. Efter endelig afslut-ning af sagsbehandlingen og departementets behandling udmeldes de endelige andele tilfartøjsejerne.Såfremt der efter behandlingen af samtlige ansøgninger er overskydende kW-dage i etredskabssegment, indgår disse kW-dage i den såkaldte kW-fond. Hensigten er, at fon-den også i årene fremover skal kunne benyttes til særlige formål så som bytte med andrelande af kW-dage og formål, som der iøvrigt fastlægges. Det kan f.eks. være, at der kantildeles yngre førstegangsetablerede visse andele kW-dage på samme måde, som derkan tildeles andele af kvoterne til yngre fiskere fra den tilsvarende fiskefond. Som forfiskefonden er der derudover mulighed for i de enkelte år at beslutte, at der tagesårsmængder til side i kW-fonden, så bestemte formål kan tilgodeses.
.
Eva Kjer Hansen
/Henry Damsgaard Lanng
3