Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
803268_0001.png
803268_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. februar 2010Sagsnr.: 3856Dok.nr.: 55887
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. januar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 173 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 173:

”Vil ministeren oplyse, hvorvidt og hvornår en fisker kan miste sin status somerhvervsfisker?”

Svar:

Indledningsvis kan jeg oplyse, at for lovligt at kunne ernære sig ved selvstændigterhvervsfiskeri og eje et fiskefartøj, er der krav om registrering som erhvervsfisker medA-status eller som bierhvervsfisker. Det betyder, at der er krav om beskæftigelse vedfiskeri af et vist omfang.Erhvervsfisker med A-statusFor at kunne opretholde en registrering som erhvervsfisker med A-status kræves, atmindst 60 % af bruttoindkomsten ved personlig virksomhed i de foregående 12 månederstammer fra erhvervsfiskeri. Baggrunden for denne betingelse er, at kun personer, somreelt er erhvervsfiskere, skal kunne eje fiskefartøjer og drive erhvervsmæssigt fiskeri.Der er i fiskerilovens § 14, stk. 3, indført regler, der sikrer, at erhvervsfiskere med A-status ikke mister deres erhvervsfiskerstatus som følge af indtægt og beskæftigelse vedborgerligt ombud, tillidsposter i fiskeriets organisationer, ansættelse påredningsstationer, offentlige hverv samt folkepension.
Det betyder, at det er muligt for en række persongrupper at bevare retten til at opretholdederes erhvervsfiskerstatus, uanset at hovedparten af deres indtægt ikke længere kommerfra erhvervsfiskeri.BierhvervsfiskereI § 17 i fiskeriloven og § 2 i bierhvervsfiskerbekendtgørelsen er der fastsat en bred vifteaf ordninger for bierhvervsfiskere, hvilket gør det muligt for bl.a. tidligereerhvervsfiskere med A-status fortsat at drive fiskeri og oppebære en vis indtægt herved.For at opretholde en registrering som bierhvervsfisker, er der som hovedregel krav om,at mindst 5 % af bruttoindkomsten ved personlig virksomhed i de foregående 12måneder stammer fra bierhvervsfiskeri.Hvis en bierhvervsfisker ikke opfylder 5 % indtægtskravet, kan der for den enkelte fiskervære mulighed for omregistrering efter en af de øvrige ordninger for bierhvervsfiskere.Dette undersøger Fiskeridirektoratet, før eventuel sletning af registret kommer på tale.Efter en omregistrering vil det fortsat være en betingelse for opretholdelse afregistreringen, at den pågældende fisker opfylder 5 % indtægtskravet efter en periode.Ved beregning af bruttoindkomsten ved personlig virksomhed for bierhvervsfiskere sesbort fra indtægter fra folkepension for personer, som var registreret sombierhvervsfiskere eller erhvervsfiskere, før de fik folkepension.Kontrol og dokumentationFiskeridirektoratet har oplyst, at ved kontrol af om en fisker fortsat lever op tilindtægtskravet, anmoder direktoratet den pågældende om at indsende dokumentation forindtægten i de seneste 12 måneder.Hvis direktoratet på baggrund af den indsendte dokumentation vurderer, at en personikke længere opfylder betingelserne for at være registreret som erhvervsfisker med A-status/bierhvervsfisker, kan registreringen ikke opretholdes. Forud for at der tages skridttil at slette en registrering som erhvervsfisker, vil den pågældende få lejlighed til atudtale sig, ligesom en sådan afgørelse kan påklages til Fødevareministerietsdepartement.
Eva Kjer Hansen
/Bo F. Raaschou-Pedersen
2