Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
799606_0001.png
799606_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 12. februar 2010Sagsnr.: 3797Dok.nr.: 54626
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. januar 2010stillet følgende spørgsmål nr. 172 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 172:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. januar 2010 fra Cowi A/Svedrørende ”Pig City”, jf. FLF alm. Del – bilag 109, herunder med særlig fokus på den”jordløse” bedrift”

Svar:

Pig City giver et perspektivrigt bud på, hvordan en svine- og tomatproduktion i storskala i symbiose kan håndtere miljø-, klima- og dyrevelfærdsudfordringerne ogsamtidig optimere energiudnyttelsen – helt i tråd med målene i Grøn Vækst om øgetanvendelse af grøn teknologi.Det perspektivrige er bl.a. nytænkende teknologi, der skal sikre, at varmen ogventilationen fra svineproduktionen ledes gennem luftkanaler med filtre, så lugt og støvfjernes, før det ledes op i drivhuset. Herudover er der integreret anvendelse afhusdyrgødningen fra svineproduktionen, der via eget biogasanlæg omdannes til energi,der ligeledes skal bruges til opvarmning i gartneriet. Desuden vil den afgassedehusdyrgødning skulle anvendes som gødning i gartneriet. Endelig planlægges et slagterii kombination med svineproduktionen.Netop elementet om at genanvende afgangsluften fra svineproduktionen ivæksthusgartneriproduktionen forudsætter, at luften er renset tilstrækkeligt forammoniak, lugt og støv, så planterne i væksthuset ikke tager skade. På den baggrundhar Fødevareministeriets Innovationsudvalg i december 2009 truffet beslutning om atyde tilskud under innovationsloven til at afklare dele af denne problemstilling. Udvalgethar således besluttet at yde tilskud på 1.067.596 kr. eller 55 pct. af udgifterne tilprojektet ”Miljøeffektiv samdrift af svine- og tomatproduktion med staldluftvasker sombindeled”. Med projektet vil Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet,i samarbejde med svineavler Søren V.G. Hansen og tomatavler Alfred Pedersen & Søn
ApS undersøge mulighederne for at rense luften fra stalden tilstrækkeligt til, at luften vilkunne genbruges i et væksthus.Jeg må imidlertid lige rette en misforståelse i COWI A/S’s følgebrev af 7. januar 2010.Som projektet er beskrevet, er der ikke mulighed for, at produktionen kan overholde deøkologiske produktionsregler, og derved kan man ikke sælge svinekødet og tomaternesom økologiske. Dels fordi svinene ikke har adgang til udearealer, dels fordi det forbudtat anvende gødning fra jordløse brug i økologisk jordbrugsproduktion i henhold til defælles økologiregler.Apropos jordløse brug, så har jeg med forslaget til ændring af landbrugsloven (L 39)foreslået, at de regler om husdyrhold og arealkrav, der er udstedt i medfør aflandbrugsloven, bliver ophævet. Der vil f.eks. ikke mere være et krav om, at enlandmand skal eje en vis del af det areal, der er nødvendigt til udbringning afhusdyrgødning. Disse ændringer vil ikke i sig selv have miljømæssige konsekvenser, dalandbrugslovens regler alene vedrører landbrugets struktur- og ejerforhold.Miljøreguleringen, der sker i henhold til anden lovgivning, berøres ikke af ændringernei landbrugsloven.Med de foreslåede ændringer af landbrugsloven vil det derfor blive muligt at etablerehusdyrbrug på helt små ejendomme - eventuelt på ejendomme uden landbrugspligt - desåkaldte jordløse brug. Gødningen skal dog fortsat håndteres efter de gældenderegler, dvs. enten ved udbringning på andre arealer eller ved afsætning til videreforarbejdning, fx i et biogasanlæg.Projektet ”Pig City” er således et godt eksempel på de muligheder, der bliver åbnet opfor, når ændringen af landbrugsloven træder i kraft, hvilket jeg forventer sker den 1.april 2010.
Eva Kjer Hansen
/Kim Holm Boesen
2