Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
797525_0001.png
797525_0002.png
797525_0003.png
797525_0004.png
797525_0005.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Tale til åbent samråd Æ, Ø og Å i FolketingetsUdvalg for Fødevarer, Landbrug og FiskeriOnsdag den 13. januar 2010 kl. 14.00(sammen med justitsministeren).Det talte ord gælder

Samrådsspørgsmål Æ

”Ministrene bedes redegøre for det stigende antal sager om landmænd, der slårderes grise i forbindelse drivningen ud i lastbilen og fragtes til slagteriet.”

Samrådsspørgsmål Ø

”Ministrene bedes give en vurdering af, om Danish Crowns afregningssystemhar påvirket stigningen i antallet af forhold om slag mod grise.”

Samrådsspørgsmål Å

”Ministrene bedes oplyse, hvilker initiativer regeringen agter at tage for atnedbringe antallet af forhold om slag mod grise.”

Svar:

- Jeg vil besvare udvalgets spørgsmål Æ, Ø og Å samlet.Herefter vil jeg give ordet til justitsministeren.
1
- Jeg vil indledningsvist slå fast, at det er helt uacceptabelt, atlandmænd slår deres grise. Kødkontrollen på slagteriernehar stort fokus på slagmærker, og kontrollanterne skalselvfølgelig blive ved med at reagere konsekvent, når de sersvin med slagmærker, og anmelde de forhold, der viseruforsvarlig behandling af dyrene.
- Jeg ved, at problemet med slagmærker også er noget, sombranchen er opmærksom på gennem deres vejledninger tilbesætningsejere, transportører og praktiserende dyrlæger.
- Siden 2006 har vi set en stigning i antal sager omslagmærker på svin. Der er noget, der tyder på, atstigningen skyldes håndteringen af dyrene, når de skaltransporteres fra besætningen og til slagteriet, men uansetårsagen, er det selvfølgelig ikke i orden.
- Den viden vi har om antal slagmærker på svin, har vi delsfra de registreringer, der foretages på slagteriet, og dels fraopgørelser over antallet af politianmeldelser ogindskærpelser fra Fødevarestyrelsens kontrol.- Registreringerne fra veterinærkontrollen på slagteriet pegerpå, at fund af slagmærker på svin har været stigende. I 2005blev der registreret slagmærker og bidsår på 0,77 % afslagtesvinene, i 2006 0,86 %, i 2007 1,08 og i 2008 var det1,09 %. Imidlertid har veterinærkontrollen frem til nu2
registreret fund af slagmærker sammen med fund af bidsårunder den samme nummerkode, og derfor kan dennestatistik ikke bruges til at følge udviklingen specifikt forslagmærker.- Det kan man derimod ved at se på antallet afpolitianmeldelser af slagmærker. I 2005 meldtefødevareregionerne således 10 forhold om slagmærker tilpolitiet. I 2006 var tallet steget til 267 anmeldte forhold. I2007 blev der anmeldt 187 forhold, og i 2008 blev deranmeldt 231 forhold til politiet.
-
Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på KøbenhavnsUniversitet har for nylig offentliggjort en artikel i DanskVeterinærtidsskrift. Artiklen er baseret dels på materiale,som instituttet modtager fra politiet når politiet i forbindelsemed sagsbehandling har brug for en retspatologiskvurdering og dels på materiale fra et case studie på DanishCrown i Horsens.
- Ifølge artiklen kan slagskaderne ofte tilbagedateres tilafhentningstidspunktet hos producenten, når svinene skalkøres til slagtning, og de politianmeldte skader, somInstituttet har undersøgt, opstår ifølge Instituttet typisk vedslag med genstande som f.eks. rør, brædder eller kæder.- Forfatterne til artiklen bemærker, at der kan være flereårsager til den observerede stigning i antallet af slagskader,3
og peger blandt andet på, at det øgede fokus på dyrevelfærdkan være baggrund for, at kontrollanterne er mereomhyggelige med at registrere tilfælde af slagskader. Mende mener ikke, at det er hele forklaringen. De peger såledesogså på, at det afregningssystem, som Danish Crownindførte i 2006, kunne være en del af forklaringen.- Det er rigtigt, at Danish Crown medio 2006 indførte et nytafregningssystem i forbindelse med afhentning afslagtesvin. Afregningen er baseret på den tid, det tager atflytte svinene fra stalden og ud på lastbilen.- For at få afdækket, om det er rigtigt, at der er ensammenhæng mellem antallet af slagmærker og læssetiden,har Fødevarestyrelsen lavet en analyse med sammenligningaf indlæsningstider og forekomst af politianmeldteslagmærker. Analysen viser, at der ikke kan påvises ensammenhæng mellem antallet af slagmærker og læssetiden.
- Men for at hjælpe erhvervet med at komme problemet tillivs, har vi fra januar 2010 ændret registreringen afslagmærker og bidsår på slagterierne således, at defremover registreres hver for sig. Selvom koden ogsåanvendes til læssioner, der er opstået som følge afhændelige forhold i stalden eller under transport, så kanslagterierne nu mere præcist overvåge udviklingen i antalletaf slagmærker. Dermed kan slagterierne også hurtigere4
gribe ind over for leverandørerne, så der kan rettes op påproblemerne.
- Jeg vil nu give ordet til justitsministeren.
5