Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. februar 2010Sagsnr.: 3545
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14. januar 2010bedt mig besvare følgende spørgsmål (FLF alm. del – spm. 150) stillet efter ønske fraPia Olsen Dyhr (SF).Spørgsmål 150:
”Hvad vil ministeren gøre for at øge salget af økologiske varer til offentligeinstitutioner, og vil ministeren være villig til at indføre krav til offentlige indkøbere omkonkrete procentsatser for indkøb af økologisk produkter for derved at understøtteefterspørgelsen af økologiske varer? ”Svar:
Fødestyrelsen har pr. 1. januar 2009 indført det økologiske spisemærke. Spisemærket eren ny mærkningsordning, som særligt er rettet mod at give storkøkkener mulighed for atmarkedsføre sig med et spisemærke, der afspejler andelen af økologiske fødevarer påspisestedet. Andelen måles i kroner eller kilo. Spisemærket fås i hhv. guld, sølv ogbronze. Bronzemærket viser, at 30-60 % af råvarerne er økologiske, sølvmærket at 60-90 % er økologiske og guld at 90-100 % er økologiske.Spisemærket er indført for at fremme økologien i de måltider, som spises uden forhjemmet, og omfatter også de offentlige institutioner. I samarbejde med ØkologiskLandsforening arbejder Fødevarestyrelsen på at fremme udbredelsen af de økologiskespisemærker navnlig på baggrund af et projekt støttet under innovationsloven. Projektetomfatter flere tiltag, som retter sig mod offentlige kantiner bl.a. ”Information tilstorkøkkener og forbrugere om nyt økologisk spisemærke” og udarbejdelsen af enfolder om de økologiske spisemærker - ”Mærk din økologi”.De tre niveauer af økologiandele – bronze, sølv og guld, som ligger til grund forspisemærket, er netop ment som milepæle, der giver bl.a. storkøkkenerne mulighed forat sætte sig målsætninger om at udvikle deres økologiandel over en længere periode.
Økologien har de seneste 5 år oplevet en stærk fremgang, og det er min overbevisning,at vi med det økologiske spisemærke er med til at understøtte økologiens udviklingyderligere.
Eva Kjer Hansen
/Rikke Susanne Bastian
2