Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
786212_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 18. januar 2010Sagsnr.: 3235
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. december2009 stillet følgende spørgsmål nr. 122 (Alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 122:

”Vil ministeren kommentere pressemeddelelsen "Naturmælk: Økologisk landbrug truesaf GMO" fra Økologisk Landsforening den 17. december 2009?”

Svar:

Der er mig bekendt ikke fundet en øget forekomst af GMO i danske fødevarer ogafgrøder. Der findes stort set ikke noget GMO-materiale i forbindelse medmyndighedernes kontrol af fødevarer og såsæd i Danmark.I USA og Canada har de ikke sameksistensregler, så erfaringerne derfra kan ikkeoverføres til danske forhold.I Danmark har vi regler om sameksistens mellem marker med GMO-afgrøder og markermed økologiske afgrøder. De danske regler skal sikre, at der ikke sker en spredning afGMO til økologiske afgrøder.Forskningsresultater, som angiveligt har påvist en negativ indflydelse fra GMO foder påhusdyrs sundhed og trivsel, er hidtil blevet tilbagevist af EU’sfødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.EU-lovgivningen giver ikke mulighed for at forbyde alle fremtidige GMO-afgrøder iDanmark.
Eva Kjer Hansen
/Michael Clausen