Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. januar 2010Sagsnr.: 3154
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15. december2009 stillet følgende spørgsmål nr. 113 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra udvalget.Spørgsmål 113:
”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af FLF alm. del - samrådsspm. Z ombisfenol-A den 9. december 2009 redegøre for sagsforløbet forud for forbuddet om brugaf antibiotiske vækstfremmere?”Svar:
Sagsforløbet forud for forbuddet mod brug af antibiotiske vækstfremmere er, atDanmark i maj 1995 udstedte et forbud mod at anvende den antibiotiske vækstfremmeravoparcin som tilsætningsstof i foder til husdyr. Tyskland indførte et lignende forbud ijanuar 1996.Disse nationale forbud blev indført i henhold til en beskyttelsesklausul i det daværendeEU-regelsæt for fodertilsætningsstoffer (direktiv 70/524). Ifølge klausulen kunne enmedlemsstat midlertidigt ophæve en EU-tilladelse til at anvende et tilsætningsstof, hvismedlemsstaten på grundlag af nye oplysninger kunne dokumentere, at tilsætningsstoffetkunne udgøre en fare for menneskers eller dyrs sundhed eller for miljøet.Forud for forbuddet informerede Statens Veterinære Serumlaboratorium (i dag afløst afDTU, Fødevareinstituttet) myndighederne om, at der var forskningsmæssig evidens forat indføre et forbud mod anvendelse af avoparcin som vækstfremmer. Til grund forforbuddet kunne Danmark således fremlægge en række forskningsresultater fra StatensVeterinære Serumlaboratorium, der viste, at anvendelsen af avoparcin i foder kunnevære sundhedsfarligt for mennesker, idet stoffet kunne fremkalde resistens hossygdomsfremkaldende bakterier, således at mennesker ikke ville kunne behandleseffektivt med antibiotika. Tyskland præsenterede lignende dokumentation.
På grundlag af en videnskabelig vurdering af materialet af den daværendevidenskabelige komité på området (i dag afløst af EFSA), indførte Kommissionenefterfølgende et forbud mod anvendelsen af avoparcin som antibiotisk vækstfremmer ihele EU i 1997.På tilsvarende måde og igen på grundlag af ny forskningsbaseret viden, indførteDanmark i 1998 endnu et forbud mod en antibiotisk vækstfremmer. Denne gang drejededet sig om stoffet virginiamycin, som senere samme år blev forbudt i hele EU.Den 1. januar 2006 blev der indført et generelt EU-forbud mod anvendelsen af alleantibiotiske vækstfremmere som tilsætningsstoffer i foder.
Eva Kjer Hansen/ Thomas Elvensø
2