Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
777282_0001.png
777282_0002.png
777282_0003.png
777282_0004.png
777282_0005.png
777282_0006.png
777282_0007.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen, 6. kontor/HBODen 9. december 2009
TALE TIL SAMRÅD d. 9. december 2009I FOLKETINGETS FØDEVAREUDVALG(Det talte ord gælder)
Spørgsmål R”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor de danske myndigheder haroverhørt en stribe rapid alerts om gmo-forurening i hørfrø.”
Spørgsmål S”Ministeren bedes redegøre for, hvilken proces der iværksættes, nårdanske myndigheder modtager en rapid alert, og om ministeren mener,at denne proces fungerer tilfredsstillende.”
Indledning- Jeg vil gerne svare samlet på Udvalgets spørgsmålR og S om sagen om de genmodificerede hørfrø.
- Det første Fødevarestyrelsen gør i sager som denneer at se på, om der er tale om en sundhedsrisiko. Til
1
brug herfor indhenter Fødevarestyrelsen en risiko-vurdering fra DTU Fødevareinstituttet.
- På baggrund heraf træffer Fødevarestyrelsen be-slutning om de tiltag, der skal iværksættes i forholdtil det danske marked. Hvis der er der tale om ensundhedsrisiko vil styrelsen med det samme krævefuld tilbagetrækning af de pågældende produkter.Det skete fx i melaminsagen.
- I sagen om hørfrøene fra Canada er det vurderet, atder ikke er en sundhedsrisiko.- De genmodificerede hørfrø er risikovurderet af decanadiske myndigheder i 1998 og er fundet sikre tilfødevarebrug. De er også godkendt til fødevarebrugi USA.- Der er ifølge DTU Fødevareinstituttet ikke noget,der tyder på, at der er en sundhedsmæssig risikoved at spise de pågældende GM hørfrø.- Hørfrøene er blot ikke godkendte i EU, fordi derikke er søgt om godkendelse[, og fordi hørfrøenederfor ikke er blevet risikovurderet af EFSA]. Der-for må indhold ikke kunne måles i fødevarer påEUs marked.2
- Det målte indhold af GM hørfrø i de hidtil udsendteRapid Alerts, har været meget lavt, nemlig fra 0,01-0,1 %. 0,01 % svarer til 1-10 hørfrø ud af 10.000.- Fødevarestyrelsen har ikke overhørt en stribe RapidAlerts om GM hørfrø.- Fødevarestyrelsen har siden begyndelsen af sep-tember modtaget ca. 80 Rapid Alerts vedr. GM hør-frø. Heraf har de 7 vedrørt danske virksomheder.Den første Rapid Alert vedr. en dansk virksomhedkom i begyndelsen af oktober.- Fødevarestyrelsen har fulgt op på alle Rapid Alertsvedr. GM hørfrø med det samme. Jeg mener, atprocessen for behandling af Rapid Alerts i Dan-mark fungerer tilfredsstillende. Det mener jeg illu-streres af den konkrete sag om GM-hørfrø.Processen- Den proces, der går i gang, når beredskabsenhedeni Fødevarestyrelsen modtager en Rapid Alert, erfølgende:
- Som det første ser man på, om danskevirksomheder er involveret i sagen.
3
- Hvis en dansk virksomhed er involveret, senderberedskabsenheden straks meddelelsen videre tilden fødevareafdeling, som har tilsynet med denpågældende virksomhed.
- Fødevareafdelingen tager kontakt til virksomhedenfor at informere om sagen.
- Virksomheden tilbagetrækker fødevarerne ellerfølger op på anden vis efter aftale med dentilsynsførende. Desuden informerer virksomhedensine aftagere.
- Oplysning om tilbagetrækning af fødevarer læggessamtidig på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
- Efterfølgende kontrollerer Fødevarestyrelsen, omvirksomheden har ageret, som den skal.- Hvis Rapid Alerts ikke vedrører danskevirksomheder, men antallet eller arten af RapidAlerts giver mistanke om, at danske virksomhedersenere kan blive involveret, informeres branchenom sagen.- Den proces, som jeg netop har beskrevet, er ogsåblevet fulgt i hørfrø-sagen.4
Rapid Alerts i september 2009- De første meddelelser om fund af genmodificeredehørfrø fra Canada på det tyske marked kom i be-gyndelsen af september 2009.
- Fundene vedrørte ikke danske virksomheder.
- Fødevarestyrelsen informerede dog alligevel straksbranchen om, at der var et muligt problem med hør-frø fra Canada. Dermed kunne brancheorganisatio-nerne informere importørerne om mulige problemermed produkterne.
Rapid Alerts i oktober for dansk virksomhed- I begyndelsen af oktober 2009 modtog Fødevare-styrelsen så den første Rapid Alert, hvor en danskvirksomhed var involveret. Sidst i oktober indgikyderligere en Rapid Alert om GM hørfrø i en danskvirksomhed. Status per 1. december 2009 er, at derer indgået i alt 7 Rapid Alerts, som vedrører danskevirksomheder. Fødevarestyrelsen har i alle tilfældefulgt op med det samme.
Risikovurdering og skøn i tilbagetrækningssager- I tilbagetrækningssager, hvor der som i denne sagikke er nogen sundhedsrisiko, foretager5
Fødevarestyrelsen en konkret vurdering af, om deter proportionalt med risikoen at kræve fuldtilbagetrækning.
- Det sker for at sikre, at der ikke sker unødigtressourcespild i form af destruktion af fødevarer,som ikke er sundhedsskadelige, selv om de ikkelever 100% op til kravene.
- Fødevarestyrelsen har således også i den aktuellesag om GM-hørfrø, foretaget en vurdering af, hvoralvorligt problemet er, herunder hvorvidt der er ensundhedsmæssig risiko for forbrugerne.
- Igen skal jeg understrege, at det målte indhold afGM hørfrø i de hidtil udsendte Rapid Alerts, harværet meget lavt, nemlig fra 0,01-0,1%. 0,01% sva-rer til 1-10 hørfrø ud af 10.000.
Opfølgning- Mere konkret er sagen altså den, at der somudgangspunkt kræves tilbagetrækning af alle hørfrøog produkter med hørfrø fra et parti, som eromfattet af en Rapid Alert.
- Hvis en virksomhed i god tro – dvs. inden den blevbekendt med fejlen – har anvendt og allerede6
markedsført produkter fra et Rapid Alert-partivurderer Fødevarestyrelsen, om det er proportionaltmed risikoen at kræve tilbagetrækning framarkedet. For der er jo ikke grund til at tro, at GM-hørfrøene er sundhedsskadelige, og der er underalle omstændigheder tale om meget små mængderaf GM hørfrø i partierne.
- Det betyder fx, at poser med 100% hørfrø fra etRapid Alert-parti, vil blive trukket tilbage. Menafledte – altså fortyndede – produkter fra et RapidAlert-parti, fx en melblanding eller drys på brød,ikke nødvendigvis vil blive trukket tilbage ud fraen betragtning om, at sandsynligheden for at stødepå et GM hørfrø i det enkelte produkt er megetlille, og at det i givet fald ikke anses forsundhedsfarligt.
- I det særlige tilfælde, at et konkret afledt produktfx en melblanding, testes positiv for indhold af GMhørfrø, så vil den pågældende melblanding blivetrukket tilbage. Råvaren vil også blive sporet ogtrukket tilbage. Men videre forarbejdninger afmelblandingen, som ikke i sig selv er testetpositive, trækkes ikke tilbage – igen ud fra enproportionalistetsbetragtning.
7