Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
776134_0001.png
776134_0002.png
776134_0003.png
776134_0004.png
776134_0005.png
776134_0006.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri3.1. / THELDen 9. december 2009
Samråd i Fødevareudvalget 9. de-cember 2009 vedrørende implemente-ring af Folketingets beslutning omforbud mod bisphenol A i sutteflaskerSpørgsmålet er stillet efter ønske fra BennyEngelbrecht (S), Jørn Dohrmann (DF), PiaOlsen Dyhr (SF), Bente Dahl (RV) og PerClausen (EL)
TALEPUNKT
(det talte ord gælder)
Spørgsmål Z: ”Ministeren bedes redegøre for, hvordan oghvornår ministeren vil implementere Folketingets beslutningom at indføre et nationalt forbud mod anvendelsen af bisfenol-Ai sutteflasker.”
Svar:- Der skal ikke herske tvivl om, at regeringen tagerdebatten om de mistænkte hormonforstyrrende stoffermeget alvorligt. Det gælder også for bisphenol A ifødevarekontaktmaterialer, hvor regeringen hararbejdet for og arbejder for, at bisphenol A bliverhåndteret forsvarligt både i Danmark og i EU. Vi skalhave stoffet grundigt undersøgt, og vi skal tilskyndeudviklingen af alternativer til stoffet.
- I forbindelse med 1. behandlingen forslag tilfolketingsbeslutning om forbud mod bisfenol-A (B42) fredag den 27. november 2009 orienterede jegFolketinget om regeringens overvejelser i relation tilfolketingsbeslutning B 101 af 29. maj 2009.1
- Jeg oplyste, at det er regeringens holdning, at der børindføres et generelt forbud i EU mod brug af og salgaf produkter indeholdende stoffet bisphenol A,såfremt der viser sig at være videnskabeligt belægherfor.- Vi arbejder på at tilvejebringe det fornødnevidenskabelige grundlag. Hvis der findes tilstrækkeligdokumentation for, at den generelle brug af bisphenolA udgør en risiko for befolkningens sundhed ellermiljøet, vil regeringen bringe sagen op i EU medhenblik på at forbyde eller regulere anvendelsen. Detskal der ikke være nogen som helst tvivl om.
- Jeg underrettede samtidig Folketinget ombegrundelsen for, at regeringen ikke agter at følgefolketingsbeslutningens pålæg om at indføre etnationalt forbud mod bisphenol A i sutteflasker.- Jeg har derudover den 4. december 2009 sendt et notatom de juridiske aspekter ved indførelse af et nationaltforbud mod bisphenol A i sutteflasker til FolketingetsUdvalg for Fødevare, Landbrug og Fiskeri. I notatetredegøres der detaljeret for grundlaget for regeringensbeslutning.
2
- Sagen er, at med pålægget om at indføre et nationaltforbud her og nu, så pålægger Folketinget regeringenat handle i strid med vores traktatretlige forpligtelserover for EU.- Som det fremgår af det oversendte notat, så betyderdet forpligtende samarbejde i EU, at der kun ermulighed for at gennemføre et nationalt forbud modbisphenol A i sutteflasker i Danmark, hvis en rækkemeget klare krav er opfyldt. Betingelserne fremgårnærmere bestemt af beskyttelsesklausulen i EU’smateriale- og genstandeforordning henholdsvisTraktatens miljøgaranti, som i praksis udmønterforsigtighedsprincippet på dette område.
- Bl.a. skal der foreligge nye oplysninger eller en nyvurdering af de hidtidige oplysninger, der giverpræcise grunde til at konkludere, at anvendelse afbisphenol A i produkter, udgør en risiko forbefolkningens sundhed eller miljøet. Sådanne nyeoplysninger eller nye vurderinger foreligger ikke pånuværende tidspunkt.- Men regeringen er jo helt enig i, at der bør indføres etforbud – også i Danmark - såfremt der viser sig atvære videnskabeligt belæg herfor.
3
- Regeringen arbejder således aktivt for at tilvejebringevidenskabelig dokumentation for effekterne afbisphenol A.- Allerede i efteråret 2008 bad jeg EU’sfødevareautoritet EFSA om at igangsætte yderligereundersøgelser af bisphenol A’s eventuelle skadeligevirkninger. Som opfølgning herpå er en undersøgelsenetop sendt til vurdering i en ekspertgruppe nedsat afEFSA. Vurderingen af dette studie forudses at værefærdig i 2010. I denne uge har jeg fået oplyst, atvurderingen ventes færdig til maj.
- Jeg har for nylig bedt EFSA om også at vurdereyderligere to nye videnskabelige studier fra oktober iår, som Fødevarestyrelsen vurderer kan værerelevante i denne sammenhæng.- Vi har jo gode eksempler på, at der er indført danskeregler, når dokumentationen har været i orden. Detgælder de danske regler for transfedt, hvor vi nationalthar sat en maksimumsgrænse for indhold af industrieltfremstillet transfedt. Og det gælder for de danskeregler om nitrit, hvor vi stiller skrappere krav end deharmoniserede EU-regler på området.
4
- Men som sagt, så har vi ikke på nuværende tidspunktden nødvendige videnskabelige dokumentation for atlave de forbud, der foreslås.- Det gode i denne sag er imidlertid, at et dansk forbud ipraksis ikke ville gøre den store forskel. For bisphenolA i sutteflasker er stort set ved at være udfaset iDanmark. I maj 2009 bad jeg Fødevarestyrelsen gå idialog med erhvervet og detailhandlen, for at biståmed en frivillig udfasning af bisphenol A isutteflasker og på sigt i andre emballager til fødevarer.Og tilbagemeldingerne er opmuntrende.
- COOP DK har ikke indkøbt polycarbonat sutteflaskersiden januar 2009. De oplyser, at der kan være restertilbage i handlen, men det vil kun være i deallermindste butikker.- Dansk Supermarked A/S oplyser, at polycarbonatsutteflasker er udfaset.- Apotekerforeningen har oplyst, at grossister ikkelængere har polycarbonat sutteflasker i sortimentet, såudfasningen er godt i gang fra apotekerne.- Matas oplyser, at de allerede nu har udfaset allesutteflasker med stoffet både for egne produkteer ogfor fremmedvarer.
5
- BabySam er i gang med at udfase sutteflaskerne ogregner slet ikke med at have sutteflasker medpolycarbonat til foråret.- De Samvirkende Købmænd oplyser, at den sidsteleverandør udfaser pr. 1. januar 2010. Det vurderes, atpolycarbonat sutteflasker er væk fra hylderne i løbetaf februar 2010.
- Det betyder, at de danske dagligvare- ogspecialbutikker, som dækker 95 % af markedet forsutteflasker, nu eller inden for de næste få måneder vilhave udfaset sutteflasker med bisphenol A. Der er iøvrigt alternative sutteflasker på markedet, dels i plastog i glas.
- På et frivilligt grundlag har vi altså stort set udfasetbisphenol A i sutteflasker i Danmark.- Lad mig til slut endnu en gang slå fast, at regeringener enig i, at farlige stoffer selvfølgelig skal forbydeseller reguleres. Men det forudsætter nu engang, at derer videnskabeligt belæg for farligheden. Det er dér, viskal sætte ind. Vi skal arbejde for at tilvejebringe denfornødne videnskabelige dokumentation for eneventuel skadelig virkning af bisphenol A. Det gør viallerede, og det har vi tænkt os at blive ved med.
6