Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 9. December 2009
TALE TIL SAMRÅD DEN 9. DECEMBER 2009 IFOLKETINGETS UDVALG FOR FØDEVARER; LANDBRUGOG FISKERI(Det talte ord gælder)
Spørgsmål T” Ministrene bedes redegøre for den økonomiske situation på Vete-rinærinstituttet, DTU, herunder hvornår ministrene fik kendskab tilde økonomiske problemer, og hvorvidt regeringen har gjort nogetfor at rette op på instituttets økonomi.”På sidste samråd om DTU i september understregedejeg, at DTU er en afgørende brik i fødevareberedskabet.DTU er med til at sikre os politikere en solid rådgivning,når sagerne kommer op til politisk beslutning, og detskal der være de fornødne ressourcer til.DTU har en vigtig rolle i regeringens indsats for at sikre,at Danmark kan konkurrere på verdensmarkedet. Dan-mark skal opretholde sin position med hensyn til produk-tion af fødevarer af høj kvalitet og sikkerhed.Det synes jeg er vigtigt, at vi kan fastholde.Der er flere eksempler på den afgørende betydning forDanmarks forhandlingsposition i EU, som forskning ogrådgivning på fødevare- og veterinærområdet har haft.Påvisningen af risikoen ved EU-regler om tilsæt-ning af nitrit til kødpålæg sikrede, at Danmark fikmedhold ved EF-domstolens behandling af miljø-1
garantisagen om madsminke. Og EU-reglerne blevefterfølgende lavet om.Danmark gik enegang i hele verden med forbuddetmod antibiotiske vækstfremmere til dyr blev derleveret god forskning og rådgivning fra fødevare-og veterinærforskerne. Efterfølgende har resten afverden forstået de tilgrundliggende resistenspro-blemer og har fulgt trop med forbud.Den danske salmonellahandlingsplan og diskussio-nen af særstatus for æg i det indre marked er endnuet eksempel på den afgørende betydning, som vi-den om problemerne og realistiske forskningsbase-rede løsningsmodeller har for fødevaresikkerhedenog Danmarks forhandlingsposition i EU.
Når vi kigger længere ud i fremtiden, er det ogsåekstremt vigtigt, at vi er klædt godt på. Både med hensyntil overvågning og beredskab. Men også i forhold til denye mulige trusler og udfordringer, der kan ligge foranos.Som eksempler kan jeg nævne fedmeproblematikken ogrisikoen for en øget udvikling af antibiotikaresistens.Siden sidste samråd om DTU i september harFødevareministeriet været i løbende dialog med DTUom at sikre, at de forestående tilpasninger ikke fikkonsekvenser for myndighedsbetjeningen.DTU har på et møde den 19. oktober oplyst, attilpasningerne har konsekvenser på 3 hovedområder:
2
DTU flytter rundt på arbejdsopgaver, så der sikresen bedre synergi. For eksempel flyttes”fiskeindustriel forarbejdning” fra DTU Aqua tilDTU Fødevareinstituttet, hvor kompetencerne påfødevareforarbejdningssiden i øvrigt er placeret. Deter godt, og har været efterspurgt fraFødevareministeriets side.DTU høster derudover fusionsgevinster påadministration, som også kommer de 3 institutter –Veterinærinstituttet, Fødevareinstituttet og Aqua -der er omfattet af aftalen med Fødevareministeriettil gode.DTU skærer ned på kommerciellelaboratorieydelser, som har givet underskud. DTUvil gerne fortsat levere ydelserne, men tilkostprisen. Det ved jeg, at DTU drøfter mederhvervet i indeværende måned, ogFødevarestyrelsen følger op med et møde med DTUVeterinærinstituttet.De organisatoriske ændringer er efterfølgende imple-menteret i Fødevareministeriets aftale med DTU for2010 til 2013, som er ved at være klar til underskrivning.Eksperterne fra DTU og Fødevarestyrelsen har forhand-let aftalen på plads, og de siger, at ændringerne somnævnt ikke har konsekvenser for myndighedsbetjenin-gen, men for strukturen i aftalen.I forhold til spørgsmål T vil Fødevareministeriet selvføl-gelig følge op på mødet mellem Fødevarestyrelsen ogledelsen på DTU Veterinærinstituttet om ændringerneinden for det diagnostiske analysearbejde.3
Fødevareministeriet har siden et møde med DTU i no-vember 2008 været klar over, at der var nogle økonomi-ske udfordringer for Veterinærinstituttet, men uden atdisse blev kvantificeret og fordelt på fagområder. I april2009 sendte DTU en nærmere beskrivelse af de økono-miske udfordringer, men det var først i forbindelse medmodtagelsen af notat af 12. oktober 2009 på et møde den19. oktober 2009, at DTU fortalte om de konkrete tilpas-ninger.DTU har meddelt, at tilpasningerne ikke vil få betydningfor DTU’s mulighed for at opretholde sine forpligtelser iaftalen med Fødevareministeriet. Og det er jeg meget op-taget af.Jeg følger udviklingen tæt, så vi sikrer, at deforskningsmæssige ydelser til Fødevareministerietfremover er tilstrækkelige til at holde fødevaresikkerhedog husdyrsundheden på et højt niveau af hensyn tilbefolkningen og eksporten.DTU har over for ministeriet tilkendegivet, at det medden nuværende finansieringsstruktur på sigt kan blivevanskeligt at opretholde nuværende aktivitetsniveau iaftalen med Fødevareministeriet.Selv om Fødevareministeriet er tilfreds med denuværende ydelser, kan der altså på sigt blive behov foren skarpere prioritering inden for aftalen eller en andenløsning. Det skal også ses i lyset af de betydeligeudfordringer vi står over for.
4
Det er klart, at en eventuel kommende prioritering vilfokusere på de faglige aktiviteter, der skønnes at værevigtigst af hensyn til myndighedsberedskabet, herunderet forudseende beredskab.Der er selvfølgelig en grænse forfokuseringsmulighederne. Derfor skal vi fremadrettetvære opmærksom på udviklingen, således at vi fortsathar tillid til, at opgaver og ressourcer matcher hinanden.
Spørgsmål X:”Hvordan vil ministrene sikre, at besparelserne på DTU Veterinær-instituttet ikke får betydning for det veterinære beredskab i Dan-mark generelt og Vestdanmark specifikt, hvor hovedparten af pro-duktionen af fjerkræ, fisk og pelsdyr foregår, f.eks. i tilfælde af ud-brud af fugle-influenza eller andre fjerkræsygdomme?”Fødevareministeriet vil som tidligere nævnt følge op påmødet mellem Fødevarestyrelsen og ledelsen på DTUVeterinærinstituttet om de diagnostiske analyser, somjeg har hørt er planlagt til den 15. december.Det er vigtigt, at vi nærmere får afdækket betydningenaf nedskæringerne på laboratorieområdet for erhvervet.Det lægger mig på sinde, at erhvervet har mulighed forat få udført laboratorieanalyser, som er nødvendige oghensigtsmæssige. Analyserne kan lige så godt ske påprivate laboratorier som på offentlige laboratorier, hviskvaliteten er i orden. Jeg har fået oplyst, at ikke alleanalyser kan foretages i Danmark, men at der inden forEU er muligheder for at få dækket analysebehovet.
5