Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. januar 2010DyrevelfærdskontoretInge Birgitte Møberg2009-151-0345IBM40635
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 106 (Alm. del), somUdvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministe-ren den 9. december 2009.
Brian Mikkelsen/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 106 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
(Alm. del):
”Vil ministeren i forlængelse af svaret på FLF alm. del - sam-rådsspørgsmål O om dyrevelfærd i minkavlen den 2. decem-ber 2009 oplyse, i hvor mange tilfælde personer er blevet fra-kendt retten til at have med dyr at gøre i de sidste 5 år?”Svar:
Justitsministeriet har ved besvarelsen lagt til grund, at spørgsmålet vedrø-rer overtrædelse af dyreværnsloven generelt.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigsadvokaten, der har udtalt følgende:”For så vidt angår spørgsmålet om rettighedsfrakendelse kanjeg mere generelt oplyse, at det følger af dyreværnslovens §29, at den, der ved dom findes skyldig i mishandling ellergrovere uforsvarlig behandling af dyr, kan frakendes retten tilat eje, bruge, passe eller slagte eller i det hele beskæftige sigpersonligt med dyr for bestandig eller for et nærmere fastsattidsrum. Det samme gælder den, der efter tidligere at havegjort sig skyldig i uforsvarlig behandling af dyr på ny findesskyldig i en sådan overtrædelse. Der er endvidere i medfør af§ 29, stk. 1, mulighed for at træffe bestemmelse om tvangs-mæssig besætningsreduktion, ligesom der er mulighed for atbegrænse rettighedsfrakendelsen til alene at vedrøre bestemtedyreracer eller eksempelvis produktionsdyr.Efter reglerne i dyreværnslovens § 29 a - § 29 c kan der end-videre ske frakendelse af retten til erhvervsmæssigt at trans-portere dyr.Sager, hvor der bliver spørgsmål om at nedlægge påstand omrettighedsfrakendelse, skal forelægges for rigsadvokaturen,som siden 2000 har ført en manuel oversigt over sagerne påområdet.Efter en gennemgang af oversigten kan det oplyses, at rigsad-vokaturen i årene 2005-2009 har modtaget underretning om,at der ved dom er sket rettighedsfrakendelse efter dyreværns-lovens bestemmelser over for 78 personer. 69 af disse perso-ner er frakendt retten til at eje, bruge, passe eller slagte eller idet hele beskæftige sig personligt med dyr eller produktions-dyr, herunder beskæftige sig erhvervsmæssigt med dyr, forbestandigt eller i et af retten fastsat tidsrum. For så vidt angårde øvrige 9 personer er rettighedsfrakendelsen hovedsagelig2
begrænset til bestemte dyreracer. Samtlige frakendelser ersket efter dyreværnslovens § 29.”
3