Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 12. november 2009Sagsnr.:1816Dok.nr.: 16448
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 20. oktober 2009stillet følgende spørgsmål nr. 10 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Benny Engelbrecht (S).Spørgsmål 10:
”Ministeren bedes oplyse, hvilke teknikker til opbevaring af frugt - både mekanisk ogkemisk, der er godkendt ud over særlige kølerum med nedsat iltindhold og gasartenSmartfresh, samt udbredelsen af disse i Danmark”Svar:
Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at besvare spørgsmålet.Fødevarestyrelsen oplyser, at alle en gros virksomheder, der producerer, opbevarer ogsælger frisk frugt og grønt, skal være registreret eller autoriseret hertil efter bestem-melserne herom i autorisationsbekendtgørelsen1.Til besvarelse af spørgsmålet har Fødevarestyrelsen anmodet Det Jordbrugsvidenska-belige Fakultet, Århus Universitet, om at bidrage med et notat om anvendte teknikker tilopbevaring af frisk frugt og grønt../.Der henvises til det vedlagte notat.Derudover oplyser Fødevarestyrelsen, at en række af de metoder, der nævnes i notatetfra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet er forholdsregler, der anvendes uden at væreomfattet af specifikke regler, idet det er virksomhedens ansvar, at produkterne lever optil blandt andet kravene til fødevaresikkerheden.
1
Bekendtgørelse nr. 149 af 25. februar 2009 om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder
For så vidt angår de tilsætningsstoffer, der må anvendes til frisk frugt og grønt, fremgårdisse af Positivlistens afsnit 4.1.1 og 4.1.2.2luftarter, som nævnes i det vedlagte notats afsnit om ”pakning i emballage medbarriereegenskaber” er tilsætningsstoffer, som må afvendes efter teknologiskbehov.antioxidanter og konserveringsstoffer må kun anvendes i meget begrænsedetilfælde. Svolvdioxid eller sulfit må kun anvendes til spisedruer og litcihi-frugter, mens citrusfrugter må behandles med stofferne o-Phenylphenol ,natrium-o-phenylphenolat.diverse voks og estere til overfladebehandling.Derudover må der ikke anvendes tilsætningsstoffer til frisk frugt og grønt.Det skal bemærkes, at frisk frugt og grønt er undtaget bestemmelsen om holdbarheds-angivelse og ingrediensliste i mærkningsbekendtgørelsen. Dog skal citrusfrugter i givetfald mærkes med ”overfladebehandlet”, og hvis frugt og grønt er pakket i beskyttendeatmosfære, skal dette angives i mærkningen.Endelig skal det bemærkes, at frisk frugt og grønt kun må sælges, hvis det overholderkravene til ydre kvalitet og modenhed, og de fleste produkter af frisk frugt og grønt skalvære mærket med oprindelsesland.3
Eva Kjer Hansen/Thomas Elvensø
Positivlisten. Fortegnelse over tilsætningsstoffer til fødevarer. Positivlisten er tilgængelig påFødevarestyrelsens hjemmeside:http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevaresikkerhed/Teknologi_tilsaetningsstoffer/Tilsaetningsstoffer/forside.htmFastsat i handelsnormerne for frugt og grønt, seKommissionens forordning (EF) nr. 1221/2008 af5. december 2008om ændring af forordning (EF) nr. 1580/2007 om gennemførelsesbestemmelsertil Rådets forordning (EF) nr. 2200/96, (EF) nr. 2201/96 og (EF) nr. 1182/2007 vedrørende frugt oggrøntsager for så vidt angår handelsnormer3
2
2