Finansudvalget 2009-10
FIU Alm.del
Offentligt
886333_0001.png
886333_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
3. september 2010
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 260 af 30. august 2010(Alm. del - § 7).

Spørgsmål:

”Giver Arbejdsmarkedskommissionens rapport belæg for, at man kan finde de 15mia. kr. på arbejdsmarkedsområdet, hvis man afviser at røre efterlønnen, dagpen-gene eller forhøje den ugentlige arbejdstid med en time?”

Svar:

Nej, når der ses bort fra forslag vedrørende efterløn og dagpenge indebærer Ar-bejdsmarkedskommissionens anbefalinger på arbejdsmarkedsområdet (efterKommissionens egne, konkrete skøn i slutrapporten ”Velfærd kræver arbejde” fraaugust 2009) en samlet forbedring af de offentlige finanser på 2-2½ mia. kr1.Arbejdsmarkedskommissionen nævner, at en forøgelse af den gennemsnitlige ar-bejdstid med én time om ugen for alle beskæftigede vil kunne forbedre de offent-lige finanser varigt med 14 mia. kr. (i 2008-pl).2Det var imidlertid Kommissionensvurdering, at den ikke – inden for sit virkefelt – kunne pege på konkrete forslag tillovændringer, der mærkbart kunne øge den gennemsnitlige arbejdstid. Kommissi-onen havde således ingen konkrete forslag til, hvordan arbejdstiden kunne øges,men alene en opfordring til arbejdsmarkedets parter om at ophøre med at aftaleoverenskomstforbedringer, der indebærer nedsat arbejdstid, samt at give bedremuligheder for, at den enkelte kan øge sin arbejdstid. Det var i øvrigt Kommissi-onens vurdering, at det er en stor udfordring blot at fastholde den nuværendegennemsnitlige arbejdstid, idet flere faktorer, herunder den demografiske udvik-ling, vil trække arbejdstiden ned i de kommende år.
Heri indgår ikke Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger vedrørende tidligere færdiggørelse af uddannelse – herunderen omlægning af SU-systemet – som af Kommissionen skønnes at kunne forbedre de offentlige finanser med yderligere 1-2mia. kr. Det skal ses i lyset af, at de 15 mia. kr., der nævnes i spørgsmålet, og som antages at vedrøre udspillet ”En FairLøsning”, heller ikke omfatter mulige forbedringer af de offentlige finanser ved, at unge gennemfører uddannelse hurtigere.2I Arbejdsmarkedskommissionens beregning er forudsat, at en øget gennemsnitlig arbejdstid ikke øger det samlede antalarbejdstimer i den offentlige sektor (dvs. det forudsættes implicit, at antallet af offentligt ansatte reduceres i samme omfang,som arbejdstiden i den offentlige sektor stiger, således at de offentlige udgifter til løn ikke øges), samt at forøgelsen af dengennemsnitlige arbejdstid for de beskæftigede ikke øger satsreguleringen (og dermed ikke øger udgiften til overførselsind-komster mv.).1
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen