Finansudvalget 2009-10
FIU Alm.del
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
19. marts 2010
Foreløbig besvarelse af spørgsmål 25 alm. del ad § 8 stillet af
Finansudvalget 25. februar 2010
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Spørgsmål 25:
Der ønskes en redegørelse for situationen på bankområdet i EU-landene,Norge, USA og Canada ift. følgende. Specifikt ønskes for hver af landene- i en sammenlignelig opsætning - redegjort for følgende:Bankernes faktiske tab og tab ift. BNP.Statslige redningspakker til bankerne: Indskudsform – aktieopkøb,låneordning eller andet. Faktiske beløb og andel ift. BNP.Ændrede krav til kapitalgrundlag: Ændrede krav til kernekapitalpro-cent, solvensgrad, Tier-kapitalmax, max udlånsgearing eller andet.Stramninger ift. lønpakker til direktion og andre risikotagende medar-bejdere: Aktieoptioner, golden parachutes, variable lønandeles stør-relse ift. grundløn og lignende. Der ønskes en oversigt både ift. debanker, der har fået støtte og generelle stramninger ift. finansiellevirksomheder.Stramninger ift. bestyrelsesmedlemmers valg, uddannelse og virke.Stramninger ift. kunderådgivning og klagemuligheder.Stramninger ift. finansielle tilsyn, herunder direkte indgreb ift. direk-tioner og bestyrelser.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
Foreløbigt svar på spørgsmål 25:
Besvarelsen af spørgsmål 25 og 26 fra Finansudvalget kræver, at der ta-ges individuel kontakt til hvert enkelt land via bl.a. de danske ambassa-der.Ud over USA, Canada og Norge er det på europæisk plan særligt visselande, som sætter standarden for regulering på det finansielle område. Detdrejer sig særligt om Tyskland, England, Frankrig, Spanien og Italien.Herudover sammenligner Danmark sig inden for finansiel regulering oftemed Sverige, Finland, Holland, Østrig og Belgien.Den øvrige gruppe af EU-lande vurderes ikke at have nogen større værdii et sammenligningsmæssigt henseende. Dette skyldes dels, at flere afdisse lande er meget små (Cypern, Malta, Luxembourg), og dels at de tid-ligere østeuropæiske lande har systemer, der adskiller sig væsentligt fra
2/2
det danske system og ikke traditionelt sætter reguleringsstandarden.Det foreslås på den baggrund, at undersøgelsen indskrænkes til ovenstå-ende lande, så der sikres et dækkende og relevant sammenligningsgrund-lag.Henset til spørgsmålenes antal og omfang er en realistisk frist for besva-relse af spørgsmål 25 og 26 til Finansudvalget først i løbet af maj 2010.