Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
812581_0001.png
812581_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
12. marts 2010

Endelig besvarelse af spørgsmål 97 alm. del stillet af

Erhvervsudvalget den 16. december 2009 efter ønske fra Thomas

Jensen (S).

Spørgsmål 97:

Ministeren bedes redegøre for den nye målemetode, som ifølge bilag A,skal indføres:a. Hvilken testmetode anvendes til at teste vandhaner i dag?b. Har man overvejet alternative testmetoder?c. Vurderer ministeren, at testmetoden er den mest sikre til at måle vand-haners afgivelse af tungmetaller til drikkevandet?d. Ministeren bedes redegøre for, om den tidligere og den eventuelt nyetest tager højde for variationer i vandets hårdhed?Hvilken hårdhed af vand bør der anvendes i en test af vandhaners afgivel-se af tungmetaller i drikkevand? Bør man anvende et forsigtighedsprincipog dermed benytte det hårdest forekommende vand i Danmark i testene,for at sikre at alle vandhaner er testet til brug i alle egne af Danmark,uden at det giver øget risiko for, at en vandhane afgiver tungmetaller idrikkevandet?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Erhvervs- og Byggestyrelsen, som haroplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”En vandhane, der skal have en VA-godkendelse, testes for afsmitning afbly og cadmium til drikkevandet efter den påkrævede testmetode NKB4.Testmetoden er en korttidsprøvning i syntetisk drikkevand for afgivelseaf bly og cadmium. Metoden tager ikke højde for variationer i vandetshårdhed.Den angivne metode skal benyttes i forbindelse med en VA-godkendelseaf en vandhane for at være sikker på, at de sundhedsmæssige krav tildrikkevandets kvalitet, jf. drikkevandsbekendtgørelsen, er overholdt.I 2008 gennemførte FORCE Technology på vegne af Erhvervs- ogByggestyrelsen en forundersøgelse af afsmitning af tungmetaller fravandhaner til drikkevand. Undersøgelsen viste, at der kunne afsmittesnikkel til drikkevandet. På den baggrund har Erhvervs- og Byggestyrel-sen sammen med By- og Landskabsstyrelsen igangsat en undersøgelse,der skal klarlægge, om godkendelsesordningen bør ændres, således at deni fremtiden også omfatter kontrol for nikkel. Det forventes, at denne un-dersøgelse er afsluttet i efteråret 2010.”
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Hvad angår besvarelsen af spørgsmålene b og c kan henvises til By- ogLandskabsstyrelsens bidrag til besvarelse af spørgsmål 95 alm. del. Hvadangår overvejelser om, hvilken vandhårdhed der bør anvendes i testen, ogom forsigtighedsprincippet bør anvendes, har jeg forelagt spørgsmålet forBy- og Landskabsstyrelsen, der har oplyst følgende, som jeg kanhenholde mig til:”Det fremgår af FORCE Technologys undersøgelse fra 2008, at bly ognikkel kun i mindre grad varierer med hårdheden af vandet. By- og Land-skabsstyrelsen skal i øvrigt oplyse, at grænseværdierne for stoffer i drik-kevand jf. bekendtgørelse nr. 1449 af 11. december 2007 skal være over-holdt uanset hårdheden af vandet. Der anvendes en forsigtighedstilgangved fastsættelse af grænseværdier for stoffer i drikkevand. Der henvisesdesuden til besvarelsen af spørgsmål 69 alm. del.”