Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
801982_0001.png
801982_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
18. februar 2010

Endelig besvarelse af spørgsmål 67 alm. del stillet af

Erhvervsudvalget den 16. december 2009 efter ønske fra Thomas

Jensen (S).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 67:

Hvilke forholdsregler har ministeren tænkt sig for at sikre, at borgerneikke udsættes for tungmetaller fra drikkevandet som følge af vandhanersafgivelse af tungmetaller?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Erhvervs- og Byggestyrelsen, der haroplyst følgende, som jeg kan henholde mig til:”I henhold til bygningsreglementets (BR08) kapitel 8.4.1 skalbyggevarer, fx vandhaner, der indgår i eller tilsluttesdrikkevandsinstallationer, have en VA-godkendelse for at overholde desundhedsmæssige krav til drikkevandets kvalitet, jf. Miljøministerietsbekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg(drikkevandsbekendtgørelsen). En VA-godkendelse betyder derfor, atvandhanen er testet for afgivelse af bly og cadmium, samt at den ergodkendt og dermed lovlig. Producenter, importører og forhandlere harpligt til at sikre sig, at deres produkter er VA-godkendte, inden demarkedsføres og sælges i Danmark.Herudover har Erhvervs- og Byggestyrelsen oprettet hjemmesidenwww.godkendtevandhaner.dk,hvor forbrugeren kan se, om en vandhaneer godkendt og lovlig. Yderligere blev der i 2008 indført en årlig stikprø-vekontrol af VA-godkendte vandhaner som en del af VA-godkendelsesordningen. Den skærpede kontrol er indført for at sikre, atde VA-godkendte vandhaner fortsat opfylder betingelserne for en VA-godkendelse. Erhvervs- og Byggestyrelsen foretager desuden løbendemarkedskontrolafbyggevarer,herunderafvandhaner.Markedskontrollen har til formål at sikre, at der ikke markedsføres ogsælges ulovlige byggevarer i Danmark, fx vandhaner uden denlovpligtige VA-godkendelse.I 2008 gennemførte FORCE Technology på vegne af Erhvervs- ogByggestyrelsen en forundersøgelse af afsmitning af tungmetaller fravandhaner til drikkevand. Undersøgelsen viste, at der kunne afsmittesnikkel til drikkevandet. På den baggrund har Erhvervs- og Byggestyrel-sen sammen med By- og Landskabsstyrelsen igangsat en undersøgelse,
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
der skal klarlægge, om godkendelsesordningen bør ændres, således at deni fremtiden også omfatter kontrol for nikkel. Det forventes, at denne un-dersøgelse er afsluttet i efteråret 2010.”