Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
FolketingetErhvervsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. november 2009Procesretskontoret2009-792-1073KHE41160
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 (Alm. del), som Folketin-gets Erhvervsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. oktober 2009.
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 6 fra Folketingets Erhvervsudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 3. september2009 fra Lars Woetmann, Grevinge vedrørende konkursrytte-ri, jf. (folketingsåret 2008-09) ERU alm. del – bilag 345.”Svar:
I henvendelsen kritiserer Lars Woetmann, at et selskab med begrænsetansvar kan gå konkurs med tab for kreditorerne til følge, hvorefter ledel-sen af det konkursramte selskab kan starte ny virksomhed i et nyt selskabmed begrænset ansvar.Det er et grundlæggende princip, at en erhvervsdrivende har mulighedfor at begrænse sin personlige økonomiske risiko ved at drive virksom-hed i selskabsform, og det er således kun, hvis en person misbruger ad-gangen til at drive virksomhed i selskabsform til skade for kreditorerne,at der foreligger konkursrytteri/konkursmisbrug.Justitsministeriet har anmodet Konkursrådet om at overveje omfanget afproblemet med konkursrytteri/konkursmisbrug, og om der bør indføresregler om konkurskarantæne, dvs. regler, hvorefter en person, der er gåetkonkurs med en virksomhed, kan få forbud mod at drive visse former forerhvervsvirksomhed i videre omfang end efter straffelovens regler omrettighedsfrakendelse i forbindelse med strafbart forhold.Det følger af straffelovens regler om rettighedsfrakendelse, at hvis der iforbindelse med en virksomheds drift forud for konkursen er begåetstrafbare handlinger, kan de ansvarlige efter omstændighederne i medføraf straffelovens § 79 frakendes retten til at være direktør for eller medlemaf bestyrelsen for et selskab med begrænset ansvar, hvis de begåedestrafbare forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af hvervetsom direktør eller bestyrelsesmedlem.
2