Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
771628_0001.png
771628_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
7. december 2009

Besvarelse af spørgsmål 37 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

25. november 2009 efter ønske fra Thomas Jensen (S).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 37:

Kan ministeren garantere, at en dansk forbruger, som køber en vandhanemed VA-mærke, ikke får tilsat tungmetaller i sit drikkevand, somstammer fra selve vandhanen?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Erhvervs- og Byggestyrelsen, som haroplyst følgende, jeg kan henholde mig til:"I henhold til bygningsreglementets (BR08) kapitel 8.4.1 skalbyggevarer, fx vandhaner, der indgår i eller tilsluttesdrikkevandsinstallationer, have en VA-godkendelse for at overholde desundhedsmæssige krav til drikkevandets kvalitet, jf. Miljøministerietsbekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg(drikkevandsbekendtgørelsen), der administreres af By- ogLandsskabsstyrelsen. En VA-godkendelse betyder derfor, at vandhanener testet for afgivelse af bly og cadmium, samt at den er godkendt oglovlig. Producenter, importører og forhandlere har pligt til at sikre sig, atderes produkter er VA-godkendte, inden de markedsføres og sælges iDanmark.Herudover har Erhvervs- og Byggestyrelsen oprettet hjemmesidenwww.godkendtevandhaner.dk,hvor forbrugeren kan se, om en vandhaneer godkendt og lovlig. Yderligere blev der i 2008 indført en årlig stik-prøvekontrol af VA-godkendte vandhaner som en del af VA-godkendelsesordningen. Den skærpede kontrol er indført for at sikre, atde VA-godkendte vandhaner fortsat opfylder betingelserne for en VA-godkendelse. I den første stikprøvekontrol blev der udtaget 27 vandha-ner med VA-godkendelse, som alle blev prøvet for, om de overholdtgrænseværdierne for bly og cadmium. En enkelt vandhane dumpede itesten, og dennes VA-godkendelse blev herefter inddraget. Erhvervs- ogByggestyrelsen foretager desuden løbende markedskontrol afbyggevarer, herunder af vandhaner. Markedskontrollen har til formål atsikre, at der ikke markedsføres og sælges ulovlige byggevarer iDanmark, fx vandhaner uden den lovpligtige VA-godkendelse.Derudover har Erhvervs- og Byggestyrelsen samt By- ogLandskabsstyrelsen igangsat en undersøgelse med henblik på at vurdere,
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
om VA-godkendelsesordningen bør ændres, således at den ogsåomfatter kontrol for nikkel. Det forventes, at denne undersøgelse erafsluttet i efteråret 2010.”