Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
909632_0001.png
909632_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
2. november 2010

Besvarelse af spørgsmål 283 alm. del stillet af Erhvervsudvalget efter

ønske fra Colette Brix (DF) den 1. oktober 2010.

Spørgsmål:

Vil ministeren på baggrund af udtalelserne i Børsen torsdag den 23. sep-tember 2010, side 24, i artiklen ”Staten spænder ben for flere udbud” re-degøre for, hvordan ministeren vil sikre, at private leverandører fortsatkan få erstatning, hvis en kontrakt med en offentlig myndighed, herunderStatens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI), annulleres eller erklæ-res uden virkning (af f.eks. Klagenævnet for Udbud)?

Svar:

Folketinget vedtog enstemmigt lov om håndhævelse af udbudsreglernem.v. den 29. april 2010. Loven implementerer EU’s kontroldirektiver oggiver bl.a. Klagenævnet for Udbud mulighed for at pålægge en ordregiverat bringe en kontrakt til ophør ved særligt grove overtrædelser. Det kaneksempelvis være i de tilfælde, hvor en ordregiver i strid med udbudsreg-lerne tildeler en kontrakt til en virksomhed uden forudgående udbud, ellerhvor en kontrakt underskrives i standstill-perioden (perioden efter et ud-bud hvor ordregiver ikke må underskrive kontrakt).Klausuler om frasigelse af erstatningsansvar er et kontraktretligt anlig-gende. Det reguleres hverken af udbudsreglerne eller lov om håndhævel-se af udbudsreglerne m.v. Klagenævnet har derfor ikke kompetence til atbehandle klager over kontraktretlige forhold. Denne type sager skal i ste-det anlægges ved domstolene.Den klausul, som SKI, ifølge omtalen i Børsen d. 23. september 2010,skulle anvende, afskærer leverandøren fra at opnå erstatning, hvis en kon-trakt bringes til ophør, som følge af at kontrakten er blevet erklæret foruden virkning.SKI har over for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen oplyst, at de hartilpasset den omtalte klausul, så udgangspunktet er, at leverandøren kanopnå erstatning efter de almindelige erstatningsretlige principper, hvis enkontrakt erklæres for uden virkning, og kontrakten dermed bringes til op-hør. Dog afskæres leverandøren fra erstatning, hvis det er påviseligt, atleverandøren aktivt har bidraget til, at kontrakten indgås på ulovligtgrundlag. Heri ligger også, at leverandøren er bevidst om, at udbudsreg-lerne overtrædes ved kontraktens indgåelse.På baggrund af det oplyste ser jeg ikke problemer i den pågældende klau-sul, netop fordi erstatningsfraskrivelsen alene gælder i tilfælde, hvor deter påviseligt, at den private virksomhed aktivt har bidraget til, at en kon-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
trakt er indgået på et ulovligt grundlag.Skulle det derimod vise sig, at denne type klausuler betyder, at virksom-heder uforskyldt kommer i økonomisk klemme eller reducerer deres inci-tament til at byde ind på offentlige kontrakter, er det naturligvis et pro-blem, jeg vil se med stor alvor på.Jeg har derfor bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at følge ud-viklingen på området.