Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
905873_0001.png
905873_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
25. oktober 2010

Besvarelse af spørgsmål 282 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

28. september 2010 efter ønske fra Orla Hav (S)

Spørgsmål:

Det er oplyst, at virksomheder i en række tilfælde får tilbageført pen-sionsmidler, som deres ansatte har indbetalt til pensionsopsparing. Detsker ved, at et kommercielt pensionsselskab eller en forsikrings-/pensionsmægler sender ikke forbrugte midler til administration og ser-vicering tilbage til virksomhederne. I den forbindelse kan der opstå etoverskud, der kommer virksomheden til gode. Herved snydes de ansattefor midler, der rettelig skulle gå til deres pensionsopsparing.-Hvad er status for udredning af og initiativer over for de såkaldte kli-entkonti, som ifølge et større dansk pensionsselskab i flere tilfældemalker de ansattes indbetalte pensionsmidler, og hvad er ministerensholdning til den trafik, der foregår med disse klientkonti og det tab,som de påfører pensionsindbetalerne?-Vil ministeren orientere om den indstilling, som Finanstilsynet skullehave sendt til ministeren om, at der skal indføres et forbud mod atforsikrings-/pensionssæglere kan tilbageføre indbetalte pensionsmid-ler fra ansatte til de virksomheder, hvor disse pensionsindbetalere eransat, og kan ministeren oplyse, hvornår der vil blive fremsat lovfors-lag om et sådant forbud?

Svar:

Finanstilsynet har den 19. oktober 2010 offentliggjort resultatet af under-søgelsen om pensionsmæglernes brug af klientkontomodeller. I redegø-relsen indgår også en undersøgelse af pensionsmægleres dobbeltroller ogpensionsmæglernes brug af egne rådgivningsværktøjer. Rapporten kanses på Finanstilsynets hjemmesidewww.finanstilsynet.dk.Det er vigtigt for mig, at der er fuld tillid til vores pensionssystem.Finanstilsynet har undersøgt anvendelsen af klientkontomodellen og kon-stateret, at modellen kun anvendes i begrænset omfang.Finanstilsynets undersøgelse har ikke kunne afdække et systematisk mis-brug af den såkaldte klientkontomodel. Finanstilsynet har heller ikke fun-det grundlag for at anmode om en politimæssig efterforskning, idet detkræver, at Finanstilsynet har en begrundet mistanke om, at en konkretvirksomhed misbruger klientkontomodellen til egen vinding. Finanstilsy-nets undersøgelse har ikke afdækket sådanne tilfælde.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Det kan oplyses, at Forsikring & Pension og Forsikringsmæglerforenin-gen den 14. oktober 2010 har indgået en aftale om brugen af klientkonti,der indebærer, at omkostningsoverskud og bonus og lignende skal kom-me de ansatte til gode.Jeg er tilfreds med, at branchen med denne aftale selv har taget initiativtil at få genskabt tilliden til det danske pensionssystem. Jeg vil dog fortsatfølge udviklingen på området og effekten af den nye aftale.Viser det sig, at den aftalte løsning ikke fungerer i praksis, vil jeg vurde-re, hvorvidt der skal tages initiativ til en regulering af brugen af klient-konti. Det kan for eksempel ske ved at indføre et forbud mod, at pensi-onsmæglere udbetaler et nettooverskud på en klientkonto til arbejdsgive-ren.