Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
873504_0001.png
873504_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
5. juli 2010

Besvarelse af spørgsmål 240 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

24. juni 2010 efter ønske fra Colette Brix (DF).

Spørgsmål:

Økonomi og erhvervsministeren udtaler sig i dagbladet Politiken 28. maj2010 i artiklen "Sparekneb: Flyt kurser til udlandet" om det forhold, at enrække konferencer afholdes i bl.a. Sverige, fordi det sparer arrangørernefor mange udgifter til moms. Ministeren udtaler bl.a.: "Generelt menerjeg, at vi skal passe på med at gøre afgifterne til den eneste synder ispørgsmålet om turismeudviklingen. I Danmark har vi for eksempel etrelativt højt pris og omkostningsniveau sammenlignet med vore nærme-ste konkurrenter".En hel branche nævner den begrænsede momsafløftning som et problemfor de danske hoteller og konferencesteder. Hvad får ministeren til at neg-ligere betydningen af afgiftsniveauet i Danmark?

Svar:

Jeg er naturligvis opmærksom på, at afgiftsniveauet og herunder momshar stor betydning for turismeerhvervet i Danmark.I artiklen i dagbladet Politiken den 28. maj 2010 fremføres det, at visseoffentlige virksomheders udflytning af kurser og seminarer til udlandet eret udtryk for, at der herved kan spares udgifter til moms.Skatteministeren har i den forbindelse oplyst mig følgende vedr. offentli-ge virksomheders momspligt:”Offentlige virksomheder betaler som udgangspunkt ikke moms, når deleverer offentlige ydelser. Dog anses offentlige forsyningsvirksomhederfor at være momspligtige, ligesom andre statslige, regionale og kommu-nale institutioner er momspligtige, når de leverer varer og ydelser i kon-kurrence med erhvervsvirksomheder.Når en offentlig virksomhed ikke er momspligtig af sine leverancer, harden heller ikke fradrag for momsen på sine indkøb. Det vil sige, at når enoffentlig institution får en faktura med moms, så har den ikke fradragsretfor momsen. I Danmark findes dog en statslig udligningsordning, hvoref-ter en ikke-momspligtig offentlig statsinstitution kan få momsen tilbagevia udligningsordningen.Såfremt den offentlige institution er momspligtig af visse af sine aktivite-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
ter, vil den have fradragsret for moms, der relaterer sig til de momspligti-ge aktiviteter. Fradragsretten gælder kun fakturaer med dansk moms ogde danske momsregler gælder, således at der kun er begrænset fradragsretfor eksempelvis på hotelydelser.Hvis en momspligtig offentlig institution eksempelvis køber en konferen-ceydelse i Sverige og får en faktura med svensk moms, kan den søgemomsen godtgjort hos de svenske myndigheder jf. en særlig godtgørel-sesprocedure. Godtgørelsen af moms sker efter de momsregler, som gæl-der i tilbagebetalingsmedlemsstaten (Sverige), hvilket vil sige, at institu-tionen får hele momsen godtgjort, såfremt de svenske momsregler giverfuldt fradrag for moms på eksempelvis hotelydelser.”