Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
879047_0001.png
879047_0002.png
879047_0003.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
18. maj 2010

Endelig besvarelse af spørgsmål 232 alm. del stillet af Erhvervsud-

valget den 23. september 2009 efter ønske fra Benny Engelbrecht (S)

Spørgsmål 232:

Ministeren bedes redegøre for, hvordan bankkunder, der er tvunget til atforblive i Roskilde Bank, er stillet efter 2012 i det tilfælde, at de ikke imellemtiden har været i stand til at finde et alternativt pengeinstitut.

Svar:

I den foreløbige besvarelse oversendt til Erhvervsudvalget den 9. oktober2009 henviste ministeren til, at banken på det pågældende tidspunkt ar-bejdede på en revideret plan for afviklingen af banken. Denne er nu fær-dig, hvorfor vi hermed sender en endelig besvarelse af spørgsmål 232alm. del.Økonomi- og Erhvervsministeriet har modtaget nedenstående redegørelsefra direktør i Roskilde Bank Lars Jensen.Man skal i henhold til afviklingen af Roskilde Bank være opmærksom på,at Kommissionen stiller stramme krav til afviklingen af Roskilde Bank.Hensigten er, at banken ikke på baggrund af statsmidler må konkurreremed private banker.Redegørelse om afviklingen af Roskilde Bank fra Roskilde Bank”Afviklingen af Roskilde Bank følger de planer, vi har lagt i vores Ma-sterplan for afvikling af Roskilde Bank. Efter at afviklingsbanken hargennemgået alle de tilbageværende kunder, herunder de kunder der blevtaget tilbage fra køberbankerne, har vi udfærdiget en revideret Masterplanprimo 2010, hvori er fastlagt en systematisk og velorganiseret afviklings-plan for kunderne samt løbende udfasning af produkter og services.Indledningsvis kan det nævnes, at afviklingen af kunderne har taget fartover de seneste måneder, f.eks. har afgangen af kunder i januar 2010 væ-ret knap 100 erhvervskunder og knap 200 privatkunder, jf. bilag 1. I bila-get fremgår status for afviklingen ultimo januar 2010.Hvor andre banker var meget tilbageholdne med at tage kunder fra Ros-kilde Bank i 2009, oplever vi nu en mere positiv tilgang.Vi arbejder med en struktureret afvikling af kunderne, og der arbejdes bi-lateralt med hver enkelt kunde om dennes engagement for at klarlæggemulighederne.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/3
Som udgangspunkt er Roskilde Banks kunder økonomisk meget svage –både erhvervs- og privatkunder. Det betyder, at der skal arbejdes grundigtog ofte pædagogisk med hver enkelt kunde om dennes økonomi.Helt generelt kan vi oplyse, at vi lægger vægt på at afvikle banken og-dermed kunderne på en ordentlig og redelig måde. Grundmodellen for af-vikling af kunder i Roskilde Bank er følgende (oplistet i prioriteret ræk-kefølge):1. Udvikle kunder så de kan fortsætte i en ny bank.2. Afvikle segmenterede kundegrupper samlet til andre banker, hvis deter muligt.3. Placere sunde ejendomsaktiviteter i et ejendomsselskab.4. Gennemføre management-konceptet til erhvervskunder.5. Yde privat gældsrådgivning.6. Indgå i akkorder i nødvendigt omfang.7. Begære kunder konkurs, hvis dette er den eneste udvej.Det bemærkes i særdeleshed, at indgivelse af konkursbegæring er et rets-skridt banken alene iværksætter, hvis dette anses for nødvendigt og er deneneste udvej. Konkursinstituttet benyttes som udgangspunkt kun overforerhvervssegmentet efter, at mulighederne for konstruktiv dialog er ud-tømte.En mindre del af kunderne er ved egen kraft og efter en kortere rådgiv-ningssamtale med Roskilde Bank i stand til at finde et nyt pengeinstitut.En betydelig del af kunderne skal imidlertid igennem en gennemgribenderådgivningssamtale, hvor vi også benytter vores rådgivningskoncepter.Banken har udviklet to rådgivningskoncepter. For private ”Privat gælds-rådgivning” og for erhvervskunder ”Virksomhedsrådgivning – bankskif-te”.Interessen for disse har været god, og såvel erhvervs- som privatkunder,der har været gennem rådgivningen, har været meget tilfredse.Efter hver rådgivningssamtale bliver der udarbejdet en handlingsplan isamarbejde med kunden. I handlingsplanen bliver der fastlagt en plan ogmålsætning om afvikling af engagementet, samt hvornår det forventes atkunden skifter bank. Nogle kunder er parate til det umiddelbart eller korttid efter, hvorimod andre og langt den største del skal have længere tid.På privatsiden har ca. 400 kunder været igennem vores gældsrådgivning,heraf har ca. 25 % efter en periode været i stand til at skifte bank.På erhvervssiden er konceptet startet op senere og vores erfaringer erfortsat spinkle. Interessen for konceptet har været stort, og de erhvervs-kunder, der har været igennem, har været meget positive.
3/3
Det er afgørende for os, at vi har aftalt med kunderne, at de skal finde enanden bank, og at de selv arbejder med herpå i bevidstheden om, at vi en-deligt lukker om nogle år.I enkelte tilfælde kan banken være nødt til at sætte rammerne, blandt an-det hvis kunden ikke ønsker at flytte til et andet pengeinstitut, fordi devilkår den modtagne bank stiller for at overtage engagementet er ringereend de betingelser, der er gældende i Roskilde Bank.I disse tilfælde kan det forekomme, at Roskilde Bank styrer afviklingen,herunder sætter tidsfristen for afvikling af det samlede engagement.Som nævnt prøver vi at indgå aftaler med kunderne, og generelt føler vi,at vi har en god dialog med dem om, hvordan vi bringer dem videre til enny bank.Afslutningsvis skal det tilføjes, at vi som afviklingsbank føler et stort an-svar for, at kunderne kommer videre. På den anden side har vi relativtkort tid – nogle år – til at løse opgaven.Pågående dialog med EU ligger relativt snævre rammer for vores afvik-lingsplan – herunder afvikling af banklicensen. Vores afvikling, og tids-horisonten for afvikling af kunder, skal tillige ses i dette perspektiv.”