Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
869309_0001.png
869309_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
24. juni 2010

Besvarelse af spørgsmål 226 alm. del stillet af Erhvervsudvalget efter

ønske fra Karsten Hønge (SF) den 1. juni 2010

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse det generelle niveau (eventuelt i pct.) for, hvormeget danske virksomhedsejere - i forhold til andre EU-virksomhedsejere- får udbetalt i erstatning ved kopiering af virksomhedernes produkter?Svaret bedes eventuelt uddybet med eksempler på ligheder og forskelle ikonkrete sager.

Svar:

Ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/48/EF af 29. april2004 om håndhævelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder (EØS-relevant tekst) blev der fastsat en række minimumskrav til medlemssta-ternes lovgivning om håndhævelse af immaterielle rettigheder. Direktivethavde til formål at skabe en højere grad af ensartethed medlemsstaterneimellem med hensyn til midlerne til håndhævelse af intellektuelle ejen-domsrettigheder, herunder udmåling af erstatning.Helt generelt fastlægger direktivet krav om, at medlemsstaternes foran-staltninger, procedurer og retsmidler til sikring af håndhævelsen af intel-lektuelle ejendomsrettigheder, skal være fair og rimelige. De må ikke væ-re unødigt komplicerede eller udgiftskrævende, og de må ikke indebæreurimelige frister eller medføre ugrundede forsinkelser, ligesom de skalvære effektive, proportionale og afskrækkende.Disse generelle principper gælder også bestemmelsen i direktivets artikel13, der pålægger medlemsstaterne at sikre, at domstolene pålægger kræn-kere af intellektuelle ejendomsrettigheder at betale erstatning, der står irimeligt forhold til de lidte tab.Bestemmelsen opregner i relation hertil en række faktorer, som domsto-lene skal tage højde for i forbindelse med fastsættelsen af erstatningen,herunder rettighedsindehaverens tabte fortjeneste, krænkerens uberettige-de fortjeneste og eventuel ikke-økonomisk skade. Bestemmelsen åbner opfor, at erstatning skal kunne fastsættes som et skønsmæssigt beløb, dersom minimum svarer til størrelsen af det beløb, som krænkeren skullehave betalt, hvis han havde anmodet om tilladelse til at anvende rettighe-den.Direktivets artikel 13 blev implementeret i dansk ret ved lov nr. 1430 af21. december 2005 om ændring af patentloven, ophavsretsloven med fle-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
re love. Loven trådte i kraft den 1. januar 2006. Lovændringen har virk-ning for intellektuelle ejendomsrettigheder beskyttet i Danmark uansetom rettighedsindehaveren er dansk eller udenlandsk. Dette svarer til rets-stillingen i de øvrige medlemsstater.Domstolene foretager en konkret bedømmelse af erstatningsudmålingenfra sag til sag under hensyntagen til sagernes konkrete og samlede om-stændigheder. Der foreligger endnu ikke nogen repræsentativ retspraksisefter de nye regler. Det bemærkes i denne forbindelse, at der erfarings-mæssigt går en vis periode, inden et repræsentativt antal sager, der er be-handlet efter nye regler er endelig afgjort af domstolene.Der foreligger heller ikke noget samlet billede af retspraksis i andre med-lemsstater. Europa-Kommissionen har imidlertid iværksat en evalueringaf implementeringen af det ovennævnte direktiv 2004/48/EF. Det forven-tes, at Kommissionen i løbet af efteråret 2010 vil fremkomme med enrapport om evalueringen, der vil inddrage foreliggende retspraksis i med-lemsstaterne.