Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
869013_0001.png
869013_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
24. juni 2010

Besvarelse af spørgsmål 222 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

31. maj 2010 efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF)

Spørgsmål:

Når virksomheder benytter en pensionsmægler til at stå for rådgivningenaf deres medarbejdere omkring deres pension, er det så korrekt, at den delaf medarbejdernes omkostninger, der er øremærket til rådgivning, sendestil mæglerne til en særlig konto?

Svar:

PFA Pension har bl.a. i medierne rettet en kritik mod pensionsmæglerneshåndtering af den del af medarbejdernes præmie-betaling, der vedrørerrådgivning.Lov om forsikringsformidling angiver, at en pensionsmægler og en virk-somhed/kunde skal indgå en samarbejdsaftale, hvor det aftales, hvilkeydelser pensionsmægleren skal levere, og hvad kunden skal betale herfor.I arbejdsmarkedspensionsordninger indregnes virksomhedens/kundensbetaling for pensionsmæglerens/pensionsselskabernes rådgivning af med-arbejderne i den præmie, som opkræves hos den enkelte medarbejder.Herved sikres ligestilling mellem ordninger, der serviceres af en mægler,og ordninger der serviceres direkte af et pensionsselskab, idet pensions-selskabets omkostninger til service også bliver betalt via medarbejdernespræmie.Når en virksomhed benytter en pensionsmægler, skal pensionsselskabetvideresende den del af præmien, der udgør pensionsmæglerens honorar,til pensionsmægleren. Der er ikke i lovgivningen krav om, at disse midlerskal indsættes på en særlig klientkonto.Finanstilsynet har iværksat en undersøgelse af det, som er blevet betegnetsom ”pensionsmæglernes anvendelse af klientkontomodeller”, og somangiveligt skulle indebære, at pensionsmæglerne medvirker til at overføremidler fra den enkelte medarbejders pensionskonto til virksomhe-den/kunden.Dette skulle ske ved, at pensionsmægleren fastsætter en pris på den lø-bende servicering, der er så høj, at der alt andet lige genereres et over-skud, som herefter videreformidles til virksomheden/kunden.Såvel Forsikring & Pension som Forsikringsmæglerforeningen er anmo-det om at redegøre nærmere for, om sådanne metoder anvendes af deres
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
medlemmer. De to organisationer har i sidste uge begge afleveret en rede-gørelse til Finanstilsynet. Finanstilsynet er for øjeblikket ved at gennemgådisse redegørelser mhp. at se, om der er grundlag for at foretage sig yder-ligere.