Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
759144_0001.png
759144_0002.png
J.nr. 2009-318-0157Dato: 18. november 2009
TilFolketinget - Erhvervsudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 21 af 2. november2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Sohn (SF).(Alm. del).
Kristian Jensen/Birgitte Christensen

Spørgsmål:

Hvor stort et skatteprovenu mister samfundet som følge af Dansk Internatio-nalt Skibsregister (DIS) i forhold til de almindeligt gældende skatteregler?

Svar:

De særlige skattevilkår, der er knyttet til lønindtægter om bord på skibe i Dansk In-ternationalt Skibsregister (DIS), blev etableret i 1988 for at sikre dansk skibsfarts internati-onale konkurrenceevne og for bl.a. at modvirke udflagning af skibe til fremmede skibsregi-stre.Internationalt konkurrencedygtige økonomiske rammebetingelser, herunder DIS, er afgø-rende for danske rederiers internationale konkurrenceevne og dermed for en fastholdelse afrederiaktiviteter i Danmark og skibe under dansk flag.Den samlede indkomstskat af DIS-indkomst nedsættes med beløb, som forholdsmæssigtfalder på denne lønindkomst. Eksemptionslempelsen af DIS-sømænd vurderes isoleret setat udgøre ca. 650 mio. kr. årligt.I denne umiddelbare vurdering indgår ikke et skøn over de samlede konsekvenser, der op-står, hvis DIS-sømænd blev beskattet efter almindelige regler. Udflagning af skibe og dederaf følgende mulige tab af arbejdspladser til søs og i land vil forventelig føre til en be-tragtelig reduktion af det umiddelbare merprovenu, som isoleret set ville fremkomme veden ændring af beskatningsforholdene for DIS-sømænd.
Side 2