Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
876733_0001.png
Folketingets ErhvervsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-609-00103Den 18. juli 2010
Folketingets Erhvervsudvalg har i brev af 3. maj 2010 (omstillet 21. maj2010) stillet følgende spørgsmål 204 (EUR alm. del), som hermedbesvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S)ikkemedlem af udvalget. Spørgsmålet er foreløbigt besvaret den 16. juni2010.

Spørgsmål nr. 204 (EUR alm. del)

Mener ministeren, at det bør have konsekvenser specielt for de vigtigstekilder, der udsætter borgerne for bly (kornprodukter, grøntsager ogdrikkevand), at European Food Safety Authority (EFSA)’s eksperter ikke er istand til at fastsætte en sikker grænse for eksponeringen for bly?

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for fødevareministeren, som oplyser følgende:”Bly findes overalt i miljøet i højere eller lavere koncentrationer, og indhold ivisse fødevarer kan derfor ikke helt undgås. Der er fastsat EUgrænseværdier for maksimalt tilladeligt indhold af bly i alle basisfødevarer.Disse grænseværdier skal sikre, at fødevarer med unormalt højt indhold afbly ikke kan markedsføres. Indtaget fra grøntsager og frugt kan reduceresved f.eks. at skrælle kartoflerne og vaske frugten grundigt, men indholdetkan ikke fjernes helt. Den nye vurdering fra EFSA betyder imidlertid, at blymå betragtes som mere skadeligt end tidligere vurderet. På baggrund afdette er det vigtigt, at de eksisterende grænseværdier for indhold af bly ifødevarer gennemgås og bliver vurderet i forhold til den nye viden fraEFSA. Det forventes, at EU-Kommissionen påbegynder dette snarest.”
Karen Ellemann
/
Anne-Marie Rasmussen
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk