Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
876727_0001.png
876727_0002.png
Folketingets ErhvervsudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST-609-00103Den 18. juli 2010
Folketingets Erhvervsudvalg har i brev af 3. maj 2010 (omstillet 21. maj2010) stillet følgende spørgsmål 202 (EUR alm. del), som hermed besva-res. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S) ikkemedlemaf udvalget. Spørgsmålet er foreløbigt besvaret den 16. juni 2010.

Spørgsmål nr. 202 (EUR alm. del)

En ny rapport fra European Food Safety Authority (EFSA) konkluderer, atkornprodukter, grøntsager og drikkevand er de vigtigste kilder, der udsætterborgerne for bly i EU. Ministeren bedes oplyse, om disse oplysninger giveranledning til opstramning af de danske regler og håndhævelsen af disse påområdet.

Svar

Bly er et giftigt stof, som via anvendelsen i forskellige typer af produkter,kan spredes til miljøet. Baggrundsniveauet af bly i miljøet skyldes især tidli-gere tiders mange diffuse kilder, ikke mindst bly i benzinen, og det forhold atbly ikke nedbrydes. Bly i miljøet kan via optagelse i planter ophobes i dyr ogdermed indgå i fødekæden. Det er en problemstilling, vi tager meget seriøsti Danmark, og derfor har vi haft en meget streng regulering for anvendelsenaf bly og blyforbindelser. Vi har således en national regulering på området,som er en af de strengeste både i EU og resten af verden.Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 856 af 5. september 2009 forbyder im-port og salg af produkter, som indeholder kemiske blyforbindelser, dog medspecifikke undtagelser for de i bekendtgørelsen nævnte produkter. Ligele-des er der forbud mod import og salg af visse produkter, som indeholdermetallisk bly. Grænseværdien for indhold af bly er 100 ppm (0,01%). Miljø-styrelsens kemikalieinspektion kontrollerer løbende, at reglerne overholdes.Reglerne er senest revideret i 2007 og efterfølgende i 2009 tilpasset i for-hold til implementeringen af REACH, så jeg mener ikke, der på nuværendetidspunkt er behov for yderligere stramning af de danske regler.I forhold til udsættelsen via fødevarer har jeg forelagt spørgsmålet for føde-vareministeren, som oplyser følgende:”Fødevarestyrelsen har igennem flere dekader overvåget danskernes indtagaf bly fra fødevarer. Det er herfra kendt, at drikkevarer er største bidrags-
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
yder til blyindtaget efterfulgt af kornprodukter, frugt og grøntsager. Det rela-tivt høje indtag fra drikkevarer skyldes det relativt store indtag af væskekombineret med indholdet af bly. Rapportens konklusion er i overensstem-melse med dette.”I forhold til udsættelsen via drikkevand henvises til svar på spørgsmål 203(EUR alm del).
Karen Ellemann/ Anne-Marie Rasmussen
2