Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
841110_0001.png
841110_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
6. maj 2010

Besvarelse af spørgsmål 178 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

8. april 2010 efter ønske fra Benny Engelbrecht (S).

Spørgsmål 178:

Ministeren bedes – på baggrund af oplysninger i TV2 Lorry den 6. april2010 om, at Forbruger Europa modtager uforholdsmæssigt mange klagerover flyselskaber – redegøre for, hvilke initiativer der tages for at sikre, ateuropæiske luftfartsselskaber lever op til deres forpligtelser overfor fly-passagererne ved aflysninger og lignende.

Svar:

Forbruger Europa er med i Forbruger Europa netværket (European con-sumer Centres Network). Netværket består af et Forbruger Europa centeri hvert EU-land. I netværket samarbejdes der på tværs af grænserne for athjælpe forbrugere i forbindelse med køb over grænserne i EU. Netværketer finansieret af Kommissionen og nationale forbrugermyndigheder, iDanmark Forbrugerstyrelsen. Forbruger Europa er ikke en klageinstans,og kan derfor ikke træffe afgørelse i en sag eller gennemtvinge et krav.De hjælper således forbrugerne med råd og vejledning og videreformidlerklager til de rette instanser.Forbruger Europa har oplyst, at et af de områder, hvor de modtager flesthenvendelser, er flyselskabernes manglende overholdelse af forordning261/2004 af 11. februar 2004 om kompensation og bistand til luftfarts-passagerer ved boarding afvisning og ved aflysning eller lange forsinkel-ser.Forordningen administreres i Danmark af Statens Luftfartsvæsen (SLV),som er klagemyndighed for så vidt angår flyvninger, der udgår fra danskelufthavne og flyvninger med EU-luftfartsselskaber fra tredjelande til dan-ske lufthavne.Statens Luftfartsvæsen hører under Transportministeriets ressort, og jeghar derfor til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet et bidrag fraTransportministeriet, som jeg kan henholde mig til.Transportministeriet har oplyst, at Kommissionen den 22. marts 2010 haroffentliggjort en rapport, der evaluerer forordningens anvendelse. I rap-porten fastslås det, at Danmark ligger i top med hensyn til effektivitet iklagesagsbehandlingen.Rapporten kommer også med nogle anbefalinger til, hvorledes man kan
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
sikre forbedringer til håndhævelse og efterlevelse af forordningen.Det foreslås bl.a. i rapporten, at der fokuseres på en mere proaktiv tilgangfrem for den reaktive tilgang med klagesagsbehandlingen, som kun tilgo-deser de passagerer, der klager. Dette skal bl.a. ske ved hjælp af monito-rering af luftfartsselskaberne, ligesom luftfartsselskaberne skal dokumen-tere, at de lever op til forordningen. Derudover foreslås en harmoniseretonline fælles klageportal, hvor klager kan håndteres og dirigeres rette stedhen automatisk, samt at den tætte dialog mellem håndhævelsesorganer,luftfartsselskabernes organisationer samt visse af luftfartsselskabernefortsættes.Det må forventes, at Kommissionen på baggrund af rapportens anbefalin-ger kommer med en meddelelse om forslag til initiativer, herunder omændring af den gældende forordning.