Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
826873_0001.png
826873_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
14. april 2010

Besvarelse af spørgsmål 167 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

22. marts 2010.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål:

Mange store virksomheder har interesser i og udsender medarbejdere -eventuelt med familiemedlemmer - til høj risiko-områder, hvor overgrebog kidnapninger forekommer. Er ministeren enig i, at disse virksomheder- for at leve op til intentionerne i den ved lov nr. 1403 af 27. december2008 indsatte bestemmelse (§ 99 a) i årsregnskabsloven omsamfundsansvar - bør udarbejde politikker, handlingsplaner ogprocedurer med henblik på i videst muligt omfang at skabe et trygtarbejdsmiljø og medarbejdertrivsel og at beskytte medarbejdere og deresfamilier mod overgreb?

Svar:

Lov nr. 1403 af 27. december 2008 om ændring af årsregnskabsloven(redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) pålægger de ca.1100 største danske virksomheder at redegøre for deres samfundsansvar iledelsesberetningen i deres årsregnskab. Det betyder, at disse virksomhe-der skal oplyse om tre ting:1) Virksomhedens politikker for samfundsansvar, herunder eventuel-le standarder, retningslinjer eller principper for samfundsansvar,som virksomheden anvender.2) Hvordan virksomheden omsætter sine politikker for samfundsan-svar til handling, herunder eventuelle systemer eller procedurerherfor.3) Virksomhedens vurdering af, hvad der er opnået som følge afvirksomhedens arbejde med samfundsansvar i regnskabsåret, samtvirksomhedens eventuelle forventninger til arbejdet fremover.Hvis virksomheden ikke har formuleret politikker for samfundsansvar,skal dette også oplyses.Loven ændrer ikke ved, at det fortsat er frivilligt for en virksomhed, omden vil arbejde med samfundsansvar, og i så fald hvordan den vil gøredet. Det gælder også for politikker, handlingsplaner og procedurer i for-bindelse med udstationering af medarbejdere. Loven pålægger imidlertidvirksomhederne åbent at oplyse om, hvilke valg den har truffet, så virk-somhedens interessenter bliver informeret om disse forhold.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Formålet med loven er at få de største virksomheder og investorer til atforholde sig aktivt til deres samfundsansvar. Det skal bidrage til, at endnuflere virksomheder vil arbejde med samfundsansvar, så danske virksom-heder og Danmark kan blive internationalt kendt for ansvarlig vækst.Det har stor konkurrencemæssig betydning for virksomheder at kunne til-trække så kvalificerede og engagerede medarbejdere som muligt. Hvisudstationering af medarbejdere er en væsentlig forudsætning for virk-somhedens forretning, vil det derfor være i virksomhedens egen interesseat gøre en indsats for at sikre trygge vilkår i forbindelse hermed. En sådanindsats vil indebære, at virksomheden udarbejder politikker, handlings-planer og procedurer for at skabe et trygt arbejdsmiljø og medarbejder-trivsel og at beskytte medarbejderne og deres familier mod overgreb.Hvis en virksomhed, der er omfattet af loven, har sådanne politikker m.v.,vil det være omfattet af lovens oplysningskrav.