Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
820053_0001.png
820053_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
26. marts 2010

Besvarelse af spørgsmål 153 alm. del stillet af Erhvervsudvalget efter

ønske af Peter Skaarup (DF) den 3. marts 2010.

Spørgsmål 153:

På baggrund af artiklen i Børsen 2. februar 2010 "Tøjkoncern solgte ko-pihårspænder" bedes ministeren oplyse, hvad der fra offentlig side gøresfor at forhindre kopiering og salg af kopivarer, og hvorledes det sikres, atstraffen/erstatningen for kopiering og salg af kopivarer bliver af en sådanstørrelse, at det ikke kan betale sig at stjæle andres ideer?

Svar:

Regeringen har i marts 2008 præsenteret en handlingsplan om en styrketindsats mod piratkopiering og varemærkeforfalskning.I henhold til handlingsplanen er der gennemført en række initiativer, derbåde omfatter øget information til forbrugerne, styrket national og inter-national indsats og hårdere straffe til bagmændene.Ved krænkelser af patenter, varemærker m.m. blev strafferammen vedlov nr. 1404 af 27. december 2008, som blev vedtaget af et bredt Flertal ifolketinget, hævet fra 1 til 6 års fængsel med virkning fra 1. januar 2009.Herudover er der sket en række administrative styrkelser af myndighe-dernes håndhævelsesindsats bl.a. politiets efterforskningsmuligheder, ogmyndighederne har igennem hjemmesidenwww.stoppiraterne.dkforbed-ret informationen til forbrugerne og virksomhederne om piratkopieringog varemærkeforfalskning.Sigtet med lovændringen i 2009 var at reducere omfanget af piratkopie-ring, og det er forventningen, at ændringerne vil have en præventiv ef-fekt, ligesom de vil styrke virksomhedernes mulighed for at håndhævederes rettigheder, når de bliver udsat for piratkopiering. Ligeledes indebarlovændringen, at myndighederne fik bedre mulighed for at efterforske ogagere i sagerne ved at benytte flere og mere effektive efterforskningsmid-ler. Ændringerne havde endelig til hensigt at bringe straffe- og påtalebe-stemmelserne i henholdsvis varemærke-, design-, patent- og brugsmodel-loven i harmoni med de tilsvarende bestemmelser i ophavsretsloven, derblev skærpet i 2004.Herudover medførte handlingsplanen oprettelse af et samlet myndigheds-netværk, hvor de relevante myndigheder samarbejder om bekæmpelse afpiratkopiering. Netværket har taget initiativ til at etablere en forbedret
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
kontakt mellem myndigheder, virksomheder og erhvervsorganisationer.Piratkopiering er et globalt problem, og derfor arbejder regeringen ogsåaktivt i internationale fora for bedre beskyttelse af immaterielle rettighe-der. På EU-plan er der taget skridt til en styrket håndhævelsesindsats framyndighedernes side bl.a. med oprettelse af et Observatorium, der skalindsamle og formidle viden om piratkopiering og varemærkeforfalskning.Endelig gennemfører EU en række projekter til forbedring af myndighe-ders indsats for ikke mindst de mindre og mellemstore virksomhedershåndhævelse af immaterielle rettigheder, såvel indenfor som udenfor EU.