Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
816895_0001.png
816895_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
19. marts 2010

Besvarelse af spørgsmål 147 alm. del stillet af erhvervsudvalget den

25. februar 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Lo-

rentzen (SF).

Spørgsmål 147:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9. februar 2010 fra Grøn-ning Strand Camping m.fl. vedrørende moms og afgifter for campinger-hvervet samt oplyse, hvilke initiativer ministeren vil tage på denne bag-grund.

Svar:

Jeg er klar over, at campingbranchen er i hård international konkurrence iforhold til at tiltrække turister til Danmark. Regeringen lægger stor vægtpå, at dansk turisme har gode rammer for at klare sig i den internationalekonkurrence, og vi følger derfor løbende udviklingen på området.I november 2008 blev der følgelig nedsat et tværministerielt udvalg, somskulle undersøge turismeerhvervets rammevilkår. På baggrund af udval-gets arbejde, er der blevet offentliggjort en rapport, som kan findes påØkonomi- og Erhvervsministeriets hjemmesidewww.oem.dk.Som op-følgning på rapporten vil regeringen bl.a. nedsætte en dialoggruppe medfokus på udvikling af turismen inden for planlovens rammer, og visum-administrationen vil blive gjort mere fleksibel og effektiv. Derudover vilder blive nedsat en statistikgruppe, som skal se på mulighederne for atforbedre turismestatistikken.I henvendelsen fra campingaktørerne foreslås det at sænke momsen påcampingovernatninger. Jeg mener imidlertid ikke, at vejen frem er ennedsættelse af momsen på campingovernatninger. Vi har i Danmark etensartet og administrativt enkelt momssystem, som vi skal bevare.Det efterspørges ligeledes, at campingpladserne får fuld fradragsret forenergiudgifterne til rumvarme. Dette er dog ikke muligt, da rumvarmeikke udgør en energiintensiv proces. Såfremt opvarmning af rum som fxcampinghytter omfattes af procesgodtgørelsen, vil det være i strid medEU’s statsstøtteregler jf. den nyligt offentliggjort rapport om turismensrammevilkår.Jeg vil samtidig gøre opmærksom på, at regeringen allerede har taget enrække tiltag for at forbedre rammevilkårene for turismeerhvervene. Derer således blevet åbnet mulighed for at bygge større campinghyt-ter. Derudover blev det med aftalen om finansloven for 2010 besluttet at
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
hæve bundfradraget for udlejning af feriehuse fra 7.000 kroner til 10.000kroner.Jeg tror på, at ovenstående initiativer kan medvirke til at forbedre turis-meerhvervet herunder også campingbranchens rammevilkår. Samtidig harjeg netop fremsat et forslag til lov om Visitdenmark, som skal sikre enmere målrettet og effektiv organisering og koordination af turismefrem-meindsatsen herunder særligt en styrkelse af den internationale markeds-føring. Disse initiativer vil også komme campingerhvervet til gode.På sigt kan disse tiltag sammen med en målrettet indsats fra både de of-fentlige og private turismeaktører være med til at bringe dansk turisme ogcampingerhvervet tilbage på vækstsporet.