Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
9. marts 2010
Besvarelse af spørgsmål 143 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den
12. februar. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Morten Østergaard
(RV).
Spørgsmål 143:
I artiklen "Dansk biotek kæmper for livet" (BerlingskeTidende 18.1.2010 (netversion)) citeres såvel Stig Jørgensen, direktør forMedicon Valley Alliance som kapitalfonden Sunstone Capital, der blandtandet har Vækstfonden som partner, for kritik af rammebetingelserne fortidlige biotekvirksomheder. Kan ministeren redegøre nærmere for, hvilkerammebetingelser branchen problematiserer og regeringens holdning her-til?
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
Svar:
DVCA (Danish Venture Capital and Private Equity Association) ogDansk Biotek har i en fælles pressemeddelelse af 20. januar 2010 frem-kommet med forslag til forbedrede vilkår for biotekbranchen.De ønskede forbedringer rubricerer sig på to hovedområder. Der efterly-ses mere venturekapital og forbedrede skattevilkår for biotekbranchen.Staten har gennem Vækstfonden i de sidste mange år investeret rigtigmange penge i venturevirksomheder sammen med private investorer. Enstor del af dem har været i biotek virksomheder.Med Erhvervspakken på godt 4 mia. kr. fra efteråret 2009 blev der afsat500 mio. kr. til etablering af nye venturefonde. Den første af de nye Ven-turefond SEED Capital Denmark II på 435 mio. kr. er allerede etableret.I forbindelse med arbejdsgrundlaget for regeringen - Danmark 2020 frafebruar 2010 - har regeringen besluttet at stille yderligere 500 mio. kr. tilrådighed for markedet for risikovillig kapital. Samtidig er der igangsat enevaluering af Vækstfonden. Som det fremgår af Danmark 2020, vil rege-ringen i forlængelse af evalueringen tage yderligere initiativer til at styrkemarkedet for risikovillig kapital blandt andet ved at skabe mere fleksiblerammer for institutionelle investorers investeringer i unoterede aktier mv.Regeringen følger løbende udviklingen. Derfor vil der som et led i Er-hvervspakken blive gjort status for den hidtidige indsats i foråret 2010.Der vil i den forbindelse blive taget stilling til, om der er behov for atjustere eller forlænge indsatsen.Jeg er i den forbindelse glad for, at der på det seneste har været en række
2/2
opmuntrende nyheder fra toneangivende selskaber i biotekbranchen.På Skatteministeriets område har DVCA og Dansk Biotek foreslået, atder indføres en slags negativ skat, der indebærer, at forskningsbaseredevirksomheder med et skattemæssigt underskud straks får godtgjort 25 pct.af udgifterne til forskning og udvikling.Skatteministeren har kommenteret dette forslag i svarene på spørgsmål180 og 219 SAU alm. del 2008/2009. Heraf fremgår det, at forslaget omat indføre negativ skat for alle eller for udvalgte grupper eller for udvalg-te udgifter ikke kan tiltrædes, da det byder på betydelige provenutabsrisi-ci og skatteadministrative problemer.Branchen har endvidere forslået, at forskerskatteordningen forbedres så-ledes, at forskerne kan arbejde i 5 år med en bruttobeskatning på 25 pct.og efterfølgende 2 år med en bruttobeskatning på 33 pct., hvorefter for-skeren i følge pressemeddelelsen skal overgå til almindelig indkomstbe-skatning. Efter de gældende regler (fra 2008 som et led i Jobplanen) kannøglemedarbejdere med en månedsløn på mindst 70.000 kr. vælge at ladesig beskatte med 25 pct. af bruttoindkomsten i op til 3 år eller med 33 pct.i op til 5 år.På dette område har regeringen med skattereformens nedsættelse af mar-ginalskatten allerede kraftigt indsnævret forskellen mellem bruttobeskat-ningen på 33 pct. og den almindelige indkomstbeskatning. Det er en for-del for den danske biotekbranche.DVCA og Dansk Biotek har kritiseret skattereformens initiativ om atharmonisere beskatningen af selskabers udbytter og aktieavancer. Tidli-gere var fortjeneste på aktier skattefri, hvis et selskab havde ejet aktierne imere end 3 år. Denne regel betød, at beskatningen var forskellig, alt efterom afkastet af aktierne kom i form af udbytter eller aktieavancer. Med denye regler baseres beskatningen på karakteren af ejerskab i stedet for ejer-tid. Hvis et selskab ejer mere end 10 pct. af aktierne i et andet selskab, erafkastet af disse aktier skattefrie. Ejer selskabet mindre end 10 pct. afaktierne beskattes afkastet og evt. tab kan fradrages. De nye regler er ensfor alle selskaber, der ejer aktier, og giver en mere enkel og ensartet be-skatning. Initiativet bidrager desuden til at finansiere de sænkelser afskatten på arbejdsindkomst, som regeringen har gennemført med Forårs-pakke 2.0. Erhvervslivets medfinansiering skal ses i lyset af de fordele,danske virksomheder får som følge af lavere skat på den sidst tjente kro-ne.