Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
800586_0001.png
800586_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
15. februar 2010

Besvarelse af spørgsmål 127 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den

20. januar 2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydt-

kjær (DF).

Spørgsmål 127:

Er det i overensstemmelse med gældende lovgivning at gemme kundersdankortnumre og kontrolcifre, når der etableres et abonnement på en in-ternetydelse, således at udbyderen af internetydelsen med jævne mellem-rum kan trække beløb fra det pågældende kort? Og i bekræftende fald,om det vil være at betragte som tilstrækkelig information herom, hvis detalene af de generelle betingelser for indgåelsen af abonnementsaftalenfremgår, at der vil blive trukket et beløb på kundens dankort med et be-stemt interval?
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk

Svar:

Til brug for besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet nedenstående bi-drag fra Forbrugerombudsmanden, som jeg kan henholde mig til:”Den form for betalingstransaktioner, som der her er tale om, har væretkendt og anvendt i en længere årrække. Ordningens lovlighed forudsæt-ter, at betaleren er orienteret om og har accepteret, at der indgås en abon-nementsaftale, og at de fremtidige betalinger sker over betalerens beta-lingskort.Disse betalinger er omfattet af lov om betalingstjenester, hvilket bl.a. be-tyder, at det af betalerens aftale med kortudbyder skal fremgå, at beta-lingskortet kan anvendes til betaling af abonnementer købt på internettet.At betalingerne er omfattet af betalingstjenesteloven betyder bl.a., atkortudbyder i forhold til betaler hæfter for tab, såfremt der er tale om enbetalingstransaktion, som betaler ikke har givet tilladelse til. Samtidiggælder, at betaleren hos kortudbyderen har ret til tilbagebetaling af detfulde beløb for en gennemført betaling, hvis betaleren ikke har godkendtdet præcise beløb for betalingen og betalingen oversteg det beløb, sommed rimelighed kunne forventes blandt andet under hensyn til dennes tid-ligere udgiftsmønster og betingelserne i aftalen med udbyder.PBS, som i Danmark indgår tilslutningsaftaler med forretninger, der øn-sker at modtage bl.a. Dankort, har i aftalerne opstillet regler for forretnin-gernes anvendelse af kortnumre og kontrolcifre. Det fremgår heraf, at for-retninger på intet tidspunkt må opbevare kontrolcifre, når en betalings-transaktion er gennemført. De forretninger, som ønsker at benytte kort-
numre til abonnementsaftaler, skal særskilt godkendes af PBS, således atde kan indsende efterfølgende betalingstransaktioner uden brug af kon-trolcifre. Forretningerne skal samtidig have abonnementsvilkår, som bl.a.skal oplyse om kriterier for gennemførelse af transaktioner med betalerskortnummer, information om procedure for fornyelse og sletning af kort-nummer, information om procedure for ophør/opsigelse af abonnementog betalers accept af kundevilkår. Abonnementsaftalen skal enten under-skrives af betaler eller accepteres direkte på forretningens hjemmesidemed efterfølgende skriftlig bekræftelse til betaler.Forretninger, som tilbyder tegning og betaling af abonnementsydelser påinternettet, skal efterleve markedsføringslovens regler, herunder handle ioverensstemmelse med god markedsføringsskik.I tilslutning til ovenstående om PBS´s godkendelse af forretninger, somønsker at modtage abonnementsbetalinger via betalingskort, kan det oply-ses, at det ville kunne være i strid med god markedsføringsskik og even-tuelt vildledende, såfremt en sådan forretning ikke klart og tydeligt gør enkunde opmærksom på, at der er tale om indgåelse af en abonnementsafta-le, og at fremtidige betalinger vil blive opkrævet via det oplyste beta-lingskort.”