Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
782843_0001.png
782843_0002.png
782843_0003.png
Erhvervsudvalget (ERU)Christiansborg
Finansministeren
12. januar 2010
Svar på Erhvervsudvalget (ERU)s spørgsmål nr. 125 af 4. januar2010 (Alm. del).

Spørgsmål:

Ministeren anmodes om en skriftlig orientering om de punkter på dagsordenenfor ministerrådsmødet (ØKOFIN) 19. januar 2010, som er relevante forErhvervsudvalget.

Svar:

Dagsordenens punkt 2: Præsentation af formandskabets arbejdsprogramPå rådsmødet vil det spanske formandskab fremlægge sit arbejdsprogram på detøkonomiske og finansielle område. Det forventes, at det spanske formandskab vilhave stor fokus på udfordringerne med koordination og implementering af fi-nanspolitiske og finansielle exitstrategier.Formandskabet forventes også at prioritere Lissabon-strategiens afløser, EU’svækst- og jobstrategi frem mod 2020, der ventes at øge fokus på strukturreformer,der kan øge vækst og beskæftigelse også på længere sigt, herunder for at afhjælpekrisens forventede negative konsekvenser for produktionspotentialet og holdbar-heden af de offentlige finanser.Derudover forventes ECOFIN at fortsætte arbejdet med at styrke rammerne forfinansiel regulering og tilsyn i EU, særligt vedrørende EU-samarbejdet om græn-seoverskridende finansielle virksomheder i forhold til kriseforebyggelse og krise-håndtering, samt direktivforslaget vedrørende regulering af alternative investe-ringsfonde.På skatteområdet forventes det, at ECOFIN bl.a. fortsætter drøftelserne af bi-standsdirektivet, inddrivelsesdirektivet og rentebeskatningsdirektivet samt indgåel-se af anti-svigsaftaler med Liechtenstein og andre tredjelande, og det forventesdesuden, at ECOFIN skal arbejde med direktivforslag om momsfaktura samtdirektivforslag om moms i forbindelse med finansielle og forsikringsydelser.Endelig ventes ECOFIN at følge op på de internationale klimaforhandlinger viaden nedsatte arbejdsgruppe (friends of the presidency-gruppe) og afrapportere tilDER i marts.
Finansministeriet • Christiansborg Slotsplads 1 • 1218 København K • T 33 92 33 33 • E [email protected] • www.fm.dk
2
Regeringen støtter generelt formandskabsprogrammet. De enkelte sager og rege-ringens holdning hertil vil som sædvanlig blive forlagt de relevante udvalg i Folke-tinget når de kommer på dagsorden for ECOFIN.Dagsordenens punkt 4: StatistikDer har flere gange været problemer med produktionen af statistik vedr. offentligefinanser i Grækenland. Kommissionen (Eurostat) angiver, at de græske myndig-heder har rapporteret statistik vedr. den offentlige saldo og gæld i 11 separate til-fælde siden 2004, som Eurostat ikke har været i stand til at godkende. Kommissi-onen har derfor jævnligt udført såkaldte metodologiske undersøgelser i Græken-land. Disse undersøgelser har hver gang givet anledning til at opfordre Græken-land til at tage nye initiativer for at forbedre statistikproduktionen.Ved den seneste indberetning af tal for offentlige finanser blev det offentlige un-derskud for 2008 opjusteret fra 5,0 pct. (rapporteret i april 2009) til 7,7 pct. (rap-porteret i oktober 2009). Bl.a. på den baggrund har Kommissionen efter anmod-ning fra ECOFIN udarbejdet en rapport, der analyserer det græske statistiske sy-stem.Kommissionens rapport påpeger en række problemer i det græske statistiske sy-stem. Blandt de vigtigste problemer er en række tekniske og metodologiske svag-heder, herunder ukorrekt bogføring og markant inkonsistens mellem de statistiskeorganers opgørelsesmetoder, uklar opgavefordeling og manglende ansvarliggørelseaf relevante embedsmænd, samt institutionelle svigt og utilstrækkelig uafhængig-hed af statistikproduktionen fra det politiske system.ECOFIN har truffet en beslutning, der konstaterer, at Grækenland ikke har levetop til ECOFIN’s henstilling vedr. proceduren for uforholdsmæssigt store under-skud (EDP) om at bringe underskuddet ned under 3 pct. af BNP i 2010. På denbaggrund forventes det, at Grækenland vil modtage et pålæg i løbet af 2010. Detgræske offentlige underskud i 2009 estimeres af Kommissionen til 12,7 pct. afBNP. Pålægget vil formentlig indebære skærpede anbefalinger om styrkelse afstatistikken i Grækenland.Det ventes, at ECOFIN vil drage rådskonklusioner, hvori der udtrykkes markantkritik af det græske statistiske system, og hvor Grækenland kraftigt opfordres til atigangsætte vidtgående tiltag, herunder oprettelsen af transparente arbejdsgangemellem de forskellige statistiske myndigheder, og sikring af statistikorganernesfuldstændige uafhængighed, integritet og ansvarlighed overfor statistikproduktio-nen. Rådskonklusionerne ventes desuden at opfordre Kommissionen til at udar-bejde en handlingsplan, som skal indeholde en række konkrete anbefalinger tilforbedring af systemet, herunder de statistiske, institutionelle og styringsmæssigeproblemer.
3
Regeringen lægger stor vægt på, at Grækenland gennemfører de nødvendige tiltag,således at tilliden til det græske statistiske system genoprettes. Regeringen kanstøtte rådskonklusioner, der på linje med det nævnte forventede indhold, fremmerproduktionen af græsk statistik, der lever op til de fælles EU-standarder.Med venlig hilsenClaus Hjort Frederiksen