Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
785185_0001.png
785185_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
15. januar 2010

Besvarelse af spørgsmål 117 alm. del stillet af Erhvervsudvalget

22. december 2009 efter ønske fra Colette L. Brix (DF)

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 117:

”Inden samråd i Erhvervsudvalget om samrådsspørgsmål E bedes mini-steren besvare følgende:Vil ministeren undersøge, hvilke muligheder - herunder eventuelle lov-indgreb - der er, for at pengeinstitutterne kollektivt tegner en forsikrings-ordning mod it-indbrud og netbanksvindel, og hvor policeejeren er detpågældende pengeinstitut, med en eventuel selvrisiko, som kan dække al-le erhvervsdrivende, der som kunder bruger netbank? Forsikringen skaltilbydes alle erhvervsdrivende netbankkunder, dvs., at den ikke skal væreobligatorisk. Udgangspunktet for en sådan forsikringsordning er, at tab ogsvindel i forbindelse med indbrud i netbanken (hackerangreb m.m.) på-hviler forsikringstager forudsat, at de erhvervsdrivende har udvist dennødvendige påpasselighed og har overholdt de angivne sikkerhedskravsom f.eks. installeret det nødvendige software, ikke leveret koder til tred-jemand og overholdt andre sikkerhedsmæssige regler i henhold til policenog andre aftaler.”

Svar:

Siden jeg i forsommeren blev gjort opmærksom på, at erhvervsdrivenderisikerer at lide tab i forbindelse med indbrud i deres netbank, har der væ-ret afholdt møder med Finansrådet og de erhvervsdrivendes organisatio-ner for dels at få et overblik over behovet for nye initiativer, og dels for atafklare organisationernes ønsker om nye initiativer.Denne sondering har vist, at der ikke er enighed om, hvilke initiativer derer behov for. Heller ikke blandt erhvervslivets organisationer. Endvidereviser statistikken over netbankindbrud, at antallet af netbankindbrud fremtil og med 3. kvartal 2009 har været faldende. Der foreligger endnu ikketal for 4. kvartal 2009.Finansrådet har sammen med Dansk Industri og Dansk Erhverv udarbej-det en række gode råd til virksomhederne, der kan mindske risikoen fornetbankindbrud betydeligt.Parallelt hermed arbejder Finansrådet for, at der skal etableres en egentlignetbankforsikring, som alene dækker indbrud i netbanker i modsætning
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
til i dag, hvor man kan forsikre sig mod indbrud i netbanker gennem ensåkaldt ”kriminalitetspakke”, der også dækker andre former for tab endtab ved indbrud i netbanker.Selvom der allerede er udført meget arbejde, er der på min foranledningnedsat en arbejdsgruppe i Finanstilsynet med deltagelse af Finansrådet ogerhvervsorganisationer, der skal se nærmere på, hvordan mindre er-hvervsdrivende mest hensigtsmæssigt kan beskyttes mod tab ved net-bankindbrud.Jeg vedlægger til orientering en opgavebeskrivelse for arbejdsgruppen.Det fremgår heraf, at Arbejdsgruppen skal undersøge følgende:Omfanget af indbrud i netbanker samt initiativer, der allerede erforetaget for at styrke sikkerheden i netbanker.En lovgivningsmæssig løsning, hvorefter mindre erhvervsdriven-de beskyttes efter samme regler som forbrugere ved indbrud i net-bank.Etablering af en forsikringsordning, der skal dække tab ved ind-brud i en erhvervsdrivendes netbank.Andre måder at beskytte mindre erhvervsdrivende mod tab vednetbankindbrud.En samfundsøkonomisk afvejning af fordele og ulemper ved mu-lige løsninger.
Det fremgår af opgavebeskrivelsen, at arbejdsgruppens udredning forven-tes færdig medio 2010.Som det fremgår, vil arbejdsgruppen undersøge muligheden for en forsik-ringsordning mod it-indbrud m.v.