Erhvervsudvalget 2009-10
ERU Alm.del
Offentligt
788950_0001.png
788950_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
22. januar 2010

Besvarelse af spørgsmål 114 alm. del stillet af Erhvervsudvalget

22. december 2009 efter ønske fra Benny Engelbrecht (S)

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 114:

”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren er enig med de økonomi-ske eksperter, der i Børsen den 24. juni 2009 udtaler, at det kan være sær-deles vanskeligt for kunderne at overskue afkasts- og tabsmulighedernesamt at overskue udgifterne ved at hæve sit indskud før tid. Mener mini-steren i den forbindelse, at sådanne produkter skal forbydes, således atdanske bankkunder beskyttes mod uigennemsigtige investeringsproduk-ter?”

Svar:

For en almindelig investor kan det være vanskeligt at gennemskue, om deomkostninger, der er knyttet til strukturerede produkter, er rimelige. Detkan ligeledes være vanskeligt for en almindelig investor at forudsige deøkonomiske konsekvenser af at hæve et indskud eller sælge et strukture-ret produkt før udløb.Dette er baggrunden for, at Finansrådet har udsendt to henstillinger omhenholdsvis strukturerede produkter og strukturerede indlån. Henstillin-gerne er udarbejdet på baggrund af anbefalinger fra en arbejdsgruppe un-der Finanstilsynet, hvor også Dansk Aktionærforening var repræsenteret.Af anbefalingerne fremgår det, at der ved markedsføring af struktureredeprodukter/indlån skal angives ÅOP (årlige omkostninger i procent), såkunderne på en let og overskuelig måde kan se, hvad de årlige omkost-ninger ved at investere i produkterne er.Hertil kommer, at Finanstilsynet i vejledningen til bekendtgørelsen omgod skik for finansielle virksomheder har foretaget tre præciseringer. Fordet første er det præciseret, at et pengeinstitut altid skal yde rådgivning tilkunder, som foretager indskud i form af strukturerede indlån. For det an-det skal rådgivningen indeholde information om, at en fuld tilbagebeta-ling af indskud/indlån forudsætter, at dette beholdes til udløb. For dettredje skal kunden have at vide, at eventuelle garantier for tilbagebetalingaf hovedstolen/indskuddet forudsætter, at garantigiver ikke er gået kon-kurs.Jeg kan endvidere oplyse, at der i øjeblikket i EU-regi arbejdes på at ind-føre fælles europæiske informations- og rådgivningsregler for sammen-
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
satte investeringsprodukter som fx strukturerede indlån. Disse regler skalsikre, at kunder skal rådgives ud fra de samme regler, som gælder efterMiFID-direktivet for rådgivning ved investeringer i værdipapirer, lige-som de skal sikre, at kunderne får ensartet og letforståelig information omproduktets egenskaber herunder dets risici.Set i lyset af ovenstående finder jeg ikke umiddelbart behov for at indføreet egentligt forbud.